MancaruriPui

Piept de rata cu portocale

Piept de rata cu portocale

Piept de rata cu portocale pare o mancare sofisticata si greu de preparat. Insa, nu este deloc asa, se prepara usor, iar gustul este de exceptie. La fel ca si carnea de vita, carnea de rata se prepara usor, nu trebuie gatita excesiv de mult pentru a ramane frageda, suculenta si sanatoasa. Ceea ce dureaza mai mult este marinarea carnii. Aceasta se lasa la marinat cel putin 12 ore la loc racoros ( frigider).

Cateva sfaturi!

  • Cand punem la prajit pieptul de rata, acesta nu trebuie intapat cu furculita atunci cand il intoarcem. Putem folosi un cleste de bucatarie sau o spatula.
  • Prajim carnea intai pe partea cu pielea si nu aruncam untura de rata care ramane in tigaie dupa prajire. O folosim pentru preparea sosului de portocale.
  • Cand razuim portocala avem grija sa razuim doar partea oranj, nu si partea alba deoarece este amaruie.
  • Marinada in care au stat bucatile de rata la marinat se arunca, vom folosi suc proaspat de portocala.
  • Nu feliem imediat pieptul de rata, dupa ce il scoatem din cuptor il lasam cel putin 10 minute la racorit, timp in care sucul produs se resoarbe, iar carnea se fragezeste si mai mult.

Portii. Din 2 piepti de rata mi-au iesit 4 portii de mancare. Piept de rata am gasit la Lidl.

Ingrediente:

  • 2 buc piept de rata
  • 2 portocale
  • 1 baton de scortisoara
  • sare
  • piper
  • 4 cartofi medii/ mari
  • 1 telina mica
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 linguri de zahar
  • 20 gr unt
  • marar si oregano 

1.Mai intai crestam cu un cutit cu lama subtire si foarte bine ascutit pielea care se afla pe pieptul de rata. Facem un grilaj. Avem grija ca la aceasta etapa sa nu taiem si carnea ci doar pielea si grasimea care se afla sub aceasta.

2.Punem pieptul de rata intr-o punga cu zipp( cu fermuar) si adaugam coaja de la o portocala razuita, zeama de la o jumatate de portocala, sare si pieper si strangem fermuarul pungii avand grija ca aceasta sa ramana cat mai vida. Daca nu aveti punga cu zipp, folositi orice punga si ii legati capetele avand grija sa eliminam pe cat posibil aerul. Dam marinada la rece peste noapte sau pentru cel putin 12 ore.

3.Este necesar sa scoatem carnea din frigider cu cel putin o ora inainte de gatire. O scoatem si din punga, o tapetam cu servete de bucatarie pentru a absorbi excesul de lichid si o lasam pe platou o ora.

4. Punem pieptul de rata cu pielea in jos intr-o tigaie si pornim aragazul. Lasam sa se incinga usor tigaia si din momentul in care incepe sa sfaraie lasam carnea cate 2 minute pe fiecare parte. Avem grija sa nu intepam carnea cu furculita atunci cand o intoarcem.

5.Punem carnea fripta intr-o tava si o dam la cuptorul incins la 180 de grade. O lasam 6 minute la cuptor. Nu folositi tava ceramica pentru ca aceasta se incinge greu, folosim tava de inox. Lasam carnea sa se odihneasca 10 minute dupa ce o scoatem din cuptor, nu o feliem imediat.

5.Cartofii ii fierbem impreuna cu telina, iar apoi ii pasam. Ceapa verde o calim in 2 linguri din untura de rata ramasa de la pieptul prajit. Adaugam ceapa prajita peste piure si potrivim cu sare si piper.

6.Preparam si sosul de portocala. Scoatem usor de la jumatatea de portocala ramasa de la marinat pulpa acesteia si avem grija sa orpim si zeama. Caramelizam 2 linguri de zahar intr-o craticioara. Adaugam restul de untura ramas de la prajit, zeama de la o portocala si de la jumatatea de portocala ramasa de la marinat si lasam 3-4 minute pe foc. Adaugam untul/ 20 gr si sare si piper. Cand stingem focul sosului, adaugam si pulpa de portocala.

7. A venit momentul sa montam mancarea pe platou. Punem piure, adaugam felii din piept de rata si adaugam sos de portocala. Adaugam frunze de marar si oregano. Pofta buna!

SUrsa mea:https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-mancare/piept-de-rata-cu-portocale-rosii.html

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker