Branzoaice pufoase
Branzoaice pufoase
Branzoaice pufoase au o traditie indelungata in bucataria romaneasca si imbina gustul rafinat al branzei cu textura moale si pufoasa a aluatului. In copilarie gaseam aceste delicii la cofetaria/ patiseria de langa bloc si erau produsele mele preferate. In zona Moldovei se regasesc sub denumirea de Poale-n brau. Sunt perfecte atat la cafea sau ceaiul de dimineata, ca si pachetel sau ca gustare delicioasa intre mese.
Umplutura
- Branzoaicele se umplu cu branza de vaca cat mai tare. Nu folosim branza moale.
- Se poate folosi branza sarata careia ii adaugam zahar dupa gust si arome sau branza dulce.
Arome
- De obicei folosesc coaja razuita de la 2 lamai si mai adaug si un strop de esenta de vanilie in crema de branza, insa aromele pot varia in functie de gusturile fiecaruia.
Ingrediente aluat:
- 2 galbenusuri
- 250 ml lapte
- 525 g faina
- 25 g unt
- 50 ml ulei
- 70 gr zahar/ 2 linguri
- 20 gr drojdie proaspata
- coaja de la o lamaie
- un praf de sare
Ingrediente umplutura:
- 300 gr branza sarata de vaca
- 1 ou
- 100 gr zahar
- 2 linguri de gris
- coaja de la o lamaie
- stafide/merisoare
- un strop de esenta de vanilie
- + un galbenus si 2 linguri de lapte pentru uns
Cum preparam Branzoaice pufoase
1.Punem laptele, untul si uleiul intr-un vas si le incalzim ca pentru paine( nu le fierbem!).
2.Dizolvam drojdia in lapte si adaugam si zaharul.
3. Adaugam faina, galbenusurile, praful de sare si coaja de lamaie si framantam un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperim aluatul si il lasam la dospit in loc calduros timp de o ora.
4.Intre timp pregatim compozitia pentru umplutura: dam branza pe razatoarea cu ochiuri mici, adaugam oul, grisul, coaja de lamaie, zaharul (daca aveti branza sarata, trebuie sa adaugati mai mult), esenta si stafidele si amestecam bine.
5.Intindem aluatul in foi subtiri si taiem in patrate. Punem cate o lingura de umplutura in mijlocul fiecarui patrat si unim colturile in diagonala. Presam cu degetele toate marginile pentru ca placintele sa nu se desfaca la cuptor( ale mele s-au cam desfacut putin).
6.Ungem placintele cu galbenus de ou amestecat cu lapte si le punem in cuptorul preincalzit la 200 de grade pana cand se rumenesc frumos. Pudram cu zahar pudra imediat ce le scoatem din cuptor si acoperim branzoaicele cu un prosop timp de 10-15. minute. Pofta buna! Sunt atat de bune cat sunt caldute!
Aceste mici delicii nu sunt doar un desert traditional ci si o amintire a gusturilor autentice din bucataria romaneasca.