Drumul către Thassos
Drumul către Thassos
Drumul către Thassos – atunci când iţi planifici vacanţa în Grecia, trebuie să ai in vedere mai multe lucruri. Unii dintre voi poate ca aţi călătorit deja către această destinaţie, însă Grecia este o tară ce merită descoperită indifferent ce parte a ei alegeţi să vizitaţi.
Insula Thassos, supranumită şi Insula de Smarald se află în partea norică a Mării Egee şi a devenit în ultimii ani una dintre cele mai iubite destinaţii de vacanţă.
Thassos este o insulă mică, formată din 26 de sate, mai mici sau mai mari, foarte asemanatoare între ele, fiind foarte căutate datorită plajelor sale, dar si datorita peisajelor ce iti taie respiratia.
Drumul către Thassos
- Am plecat cu maşina personală, iar drumul a fost destul de lung şi a durat aprox.11 ore. Am trecut vama pe la Giurgiu, am traversat Bulgaria şi am intrat în Grecia prin vama de la Makaza. Distanta de la Ruse pana la Kermoti este de aproximativ 490 de km, insa prin Bulgaria trebuie sa circulati cu grija deoarece se intalnesc radare mobile si echipaje de politie destul de dese.
- Pentru a ajunge pe insula, am trecut cu feribotul de la Keramoti pana la Limenas, capitala insulei Thassos. Drumul cu feribotul a durat aproximativ 35-40 de minute şi a fost minunat. Pescăruşii ne-au însoţit şi ne-au bucurat cu spectacolul lor de-a lungul scurtei călătorii cu feribotul. Din când în când, întindeam mâna cu biscuiţi pentru a-i hrăni, zborul lor oferindu-ne momente de veselie şi încântare.
- Feribotul pleaca din ora în ora iar pretul unui bilet costa 4,5 euro. Pentru autoturisme se plăteste aproximativ 19 euro. Biletele nu se pot cumpăra online, ci doar de la casa de bilete înainte cu putin timp de plecarea feribotului.
- Atentie! La intrare ȋn Bulgariatrebuie să cumperi vigneta care pentru o săptamână costă 15 leva/ 10 euro sau 50 de lei. Se poate achita și o vignetă de weekend, dar care este valabilă de vineri de la ora 12 pm până duminică la ora 23.59. Mai nou se poate achita și online pe site-ul bgtoll.
Ce poti face pe Insula Thassos
Daca îti planifici o vacanta aici, iată ce poţi face pe Insula de Smarald
- Plaja Paradise Beach – aflată în apropierea satului Kinira, cea mai renumită şi cea mai frumoasă plajă a insulei. Pe noi ne-a impresionat cel mai mult dintre toate plajele vazute. Contra unei sume de 3,5 euro, poţi închiria un sezlong şi poţi petrece ore frumoase aici. Cel mai bine este sa ajungi aici la orele dimineţii, deoarece spre pranz se aglomerează foarte mult, iar drumul de acces pe o porţiune de 1 km este drum neasfaltat. Dar nu foarte greu de ajuns. Si am fost cu un copil mic cu noi.
- Mănăstirea Archangelou – Mănăstirea Arhanghelului Mihail, cel mai mare şi mai frumos lăcaş de cult din întraga insulă. Renumit şi datorita existentei “Sfântului Cui” de la crucificarea lui Isus Hristos. Construită la marginea unei stânci, mănăstirea oferă una dintre cele mai frumoase privelişti asupra Mării Egee. Iata privelistea din fata manastirii!
- Una dintre cele mai căutate plaje ale insulei, mai ales de către familiile cu copii mici, este Golden Beach-plaja ce se intinde de-a lungul a două sate, Skala Potamia şi Skala Panagia. Cu nisip fin şi auriu, cu apa limpede cu şezlonguri gratuite contra unei băuturi consumate, aceasta este una dintre cele mai renumite plaje ale Greciei, plajă ce a primit an de an distinctia Blue Flag.
- Satul Theologos ( “cuvantul lui Dumnezeu”) , un sat diferit de toate celelalte, un sat cu strădute înguste şi pietruite,cu case vechi şi pline de flori. Este aici o fabrica de incălţăminte de piele, iar la intrare în sat te întâmpină magazinul cu cele mai ieftine suveniruri, masline, uleiuri si multe altele.
- Mielul la rotisor la taverna Stelios din satul Theologos- sa nu il ratati daca treceti prin acest sat. Cel mai bine am mâncat aici. Stelios este taverna unde am mancat o porţie babană de miel la rotisor, o porţie suficientă pentru 3-4 persoane înfomentate cu doar 12 euro. Si am primit şi o carafă de vin din partea casei. Cel mai bun! Aşa ca am cumpărat si la pachet. 8 euro un litru din cel mai bun lichid al lui Bachus.
- Piscina naturală Giola ce a luat naştere ca urmare prăbuşirii tavanului unei grote. Supranumită şi” piscina sirenelor”, săpată continuu în stânca de apele furioase ale mării, Giola se află în regiunea Astris, în partea de sud-est a insulei Thassos. Locul este frumos şi unic in Thassos, însa anul acesta nu ne-am încumatat să ajungem. In urmă cu 4 ani am fost, dar am ajuns extrem de greu pe drumul neasfaltat. Iată cateva imagini de la Giola:
- Plaja Porto Vathi la cativa pasi de Marble Beach ,cea mai frumoasă plaja a insulei. Dar extrem de greu de ajuns aici, pe un drum de carieră ce tine aproximativ 7 km. Nerecomandat familiilor cu copii mici, nu aş mai repeta experienta asta. Dar, odată ajunşi aici, uiţi de tot drumul greu. Curată plaja, cu marmură tocată mărunt, cu nisip fin, cu sezlonguri deloc îngesuite, o plaja retrasa şi superbă. Într-o zi normală închirierea unui sezlong costa 7 euro, însa când am ajuns noi, era pană de curent şi am beneficiat de Frappe şi apa gratuite.
- Plaja din Skala Prinos este superbă, este plină de restaurante şi de taverne unde poţi degusta mâncarurile tradiţionale greceşti: souvlaki, gyros, sosul tzatziki, salate şi diferitele preparate din peste şi fructe de mare, care sunt foarte gustoase. Pe plajă există şi un atelier, unde turiştii pot asista la fabricarea ambarcaţiunilor din lemn.
- Fabrica de ulei de măsline Sotirelis din satul Panagia. Uleiul de măsline este de îinaltă calitate şi costa 25 de euro/ 5 litri. Bineinţeles, se pot achiziţiona şi diverse creme sau săpunuri pe bază de ulei de măsline. Nu rataţi şi o plimbare pe străduţele pietruite şi înguste ale satului Panagia.
Gastronomie
Nu pot trece cu vederea nici preparatele grecesti care mie personal mi se par cele mai savuroase din lume.Tavernele întalnite la tot pasul oferă mâncăruri gustoase, rezonabile ca şi preţ, adică poti manca pe saturate cu 15-18 euro + suc sau bere. In plus, dupa fiecare masa la tavarnele grecesti, vei primi desertul sau pepene din partea casei. Pe mesele greceşti poţi găsi adesea: souvlaki, gyros, tzatziki, moussaka, preparate din peste sau carne de miel.
Vă sugerez să incercati ardeii kapia umpluti cu brânză feta, diversele sortimente de pește proaspăt, fructele de mare sau salata lor grecească stropita cu ulei de măsline din abundență.