Mucenici moldovenesti cu nuca si miere
Mucenici moldovenesti cu nuca si miere
Mucenici moldovenesti cu nuca si miere sunt foarte pufosi si deliciosi. Anul trecut am dus un platou si la scoala, iar colegele au fost incantate. Din aceasta compozitie mi-au iesit 24 de mucenici.
Ingrediente aluat:
- 5 oua
- 600 ml lapte
- 200 g zahar
- 70 ml ulei
- 2 plicuri de drojdie uscata (20 gr)
- 1,5 kg faina
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- esenta de vanilie
- + 1 ou batut cu 2 linguri de lapte pentru uns mucenicii
Ingredienta sirop :
- 300 ml apa
- 150 g zahar
- esenta de vanilie
- 2 linguri zeama de portocala ( sau 2-3 picaturi de esenta de portocala)
Ingrediente decor:
- 200 g nuca macinata marunt
- 150- 200 g miere
Mod de preparare.
1. Pregatim mai intai maiaua pentru aluat.Dizolvam drojdia in 50 ml lapte caldut si o lingura de zahar si o lasam 10 minute in loc calduros. In acest timp, ea se va mari foarte mult.
2.Punem faina intr-un bol, adaugam ouale, adaugam zaharul, coaja de lamaie si maiaua. Lapte adaugam in fir subtire si incepem sa framantam. Si uleiul tot treptat il adaugam si framantam un aluat moale, dar nelipicios. Este suficient sa framantam 10-15 minute in total.
3.Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la dospit timp de 1 ora.
4.Intre timp am facut siropul: am pus apa cu zaharul pe foc si am lasat pana cand a incepus sa clocoteasca, iar zaharul a fost complet topit. La final adaugam esenta de vanilie si zeama de portocala. Lasam siropul la racit.
5.Rupem din aluatul dospit si facem fasii lungi pe care le rasucim si le dam forma de 8. Punem mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam 15 minute la dospit. Ungem apoi mucenicii cu ou batut cu 2 linguri de lapte si dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 20-25 de minute.
6. Dupa ce se racesc, ii insiropam cu siropul facut mai devreme si apoi ii ungem cu miere si presaram din abundenta nuca maruntita. Pofta buna!