Covrigi polonezi insiropati
Covrigi polonezi insiropati mancam de fiecare data cand ieseam in oras atunci cand locuiam la Pitesti. La Zimnicea nu se gasesc si tare pofta-mi era! Acest aluat este perfect, cred ca merge si pentru cornuri sau branzoaice.
Ingrediente:
- 250 ml lapte
- 25 g unt
- 50 ml ulei pentru aluat + 100 ml ulei pentru uns covrigii
- 70 g zahar
- 25 g drojdie proaspata
- 3 galbenusuri
- 500-520 g faina
- coaja rasa de lamaie
- 5 linguri de miere ( sau zahar)
- + 2 linguri de lapte
Mod de preparare.
Punem faina intr-un bol. Incalzim laptele impreuna cu untul, lasam pe foc pana cand se topeste untul. Adaugam peste lapte si uleiul( trebuie sa fie o compozitie usor calduta, nu fierbinte), zaharul si dizolvam drojdia. Adaugam lichidul peste faina si amestecam. Adaugam si 2 galbenusuri si coaja rasa de lamaie si framantam. Aluatul rezultat este moale, dar nelipicios. Lasam 1 ora la dospit in loc calduros sau in cuptorul cu microunde cu usa inchisa.
Ungem blatul de lucru cu ulei si intindem foi cat mai subtiri. Ungem foaia cu ulei, taiem fasii cam de 5 cm latime. Rulam fiecare fasie, apoi taiem ruloul in 2 parti( nu pan la capat, lasam 1 cm netaiat) pe care le rasucim intre ele si unim capetele, dandu-i forma de cerc.
Punem covrigii in tava tapetata cu hartie de copt si ii ungem cu un galbenus batut cu cele 2 linguri de lapte.
Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 25-30 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.
Intre timp facem un sirop din 4 linguri de miere si o cana de apa. Stropim din abundenta covrigii cu sirop dupa ce sunt gata si-i mai dam 1-2 minute la cuptor, dupa care ii mai stropim inca odata cu sirop din abundenta si ii ungem cu miere.
Pofta buna!
Dupa ce modelam covrigii, ii lasam la dospit in tava sau ii bagam direct in cuptor?
Ii bagam imediat la cuptor.
Sunt super buni astazi am facut ora si mulți.
Ma bucur ca v-au placut! Va mai astept si cu alte retete super 🙂