Saratele cu untura
Saratele cu untura
Saratele cu untura sunt foarte fragede si gustoase. Bineinteles ca untura se poate inlocui cu unt, insa eu avand untura in casa, nu puteam sa nu folosesc pentru o porie de saratele. Imi amintesc cum in copilarie veneam cu prieteni acasa pe nepusa masa. Niciodata mama nu se supara si Imediat punea si framanta o compozitie de saratele. Era preparatul ce o scotea din incurcatura. Cand ne aducea saratele calde, sa vezi bucurie pe noi ca altceva nu aveam. Asta este reteta ei veche, insa pe parcurs am mai adaptat-o. Ea folosea doar apa, eu am adaugat si putin lapte.
Cateva sfaturi!
- Din aceasta compozitie ies 2 tavi de saratele.
- Se poate pune o foaie de aluat in tava si abia apoi sa se portioneze, insa saratelele nu vor fi prea bine definite. Eu am intins aluatul, l-am portionat si am pus saratelele in tava cu mic spatiu intre ele.
- Untura se poate inlocui cu unt.
- Deasupra se poate presara mac sau susan sau chiar branza telemea.
- Aluatul nu se lasa la dospit, imediat ce am framantat saralele, intindem foi, le taiem si le dam la cuptor.
Ingrediente:
- 1 ou
- 25 g drojdie
- 100 ml apa calduta
- 50 ml lapte caldut
- 100 gr untura
- aprox.500 g faina
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- 1 galbenus + 1 lingurita de lapte pentru uns
- 20-30 gr cascaval
- chimen
Mod de preparare.
1.Dizolvam drojdia in apa calduta.
2. Adaugam laptele, oul, untura si amestecam.
3. Adaugam faina, chimenul si sarea si framantam un aluat nelipicios. Daca le vreti mai sarate, puteti adauga mai multa sare.
4.Intindem foi pe blatul presarat cu faina si taiem saratele. Le punem in tava tapetata cu hartie de copt.
5.Ungem saratelel cu ou batut cu lapte si presaram cascaval razuit.
6. Coacem saratelele la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 18-20 de minute sau pana cand se rumenesc frumos. Pofta buna!