Reteta cozonac simplu cu nuca
Reteta cozonac simplu cu nuca
Reteta cozonac simplu cu nuca – cozonac de casa cu reusita garantata, fara prea multa framantare, insa extrem de pufos si de gustos. De obicei adaugam si rahat in umplutura, insa de data asta am preferat sa il fac simplu, cu multa nuca.
Bine de stiut!
- Din ingredientele date mi-au iesit 2 cozonaci mari.
- Pentru a evita arderea cozonacilor, ii coacem in primele 20 de minute doar cu rezistenta de jos pornita. In plus, nu ungem cozonacii de la inceput cu ou, ci abia dupa 25 de minute, cand pornim ambele rezistente ale cuptorului.
Ingrediente:
- 4 oua
- 200 gr unt cu 80% grasime
- 40 gr drojdie
- 230 gr zahar
- 270 ml lapte
- 1 kg faina
- coaja de portocala razuita
- + 250 gr nuca macinata, 2 albusuri, 4 linguri cu zahar pudra, 2 linguri de cacao, esenta de rom, coaja de portocala pentru umplutura
- +1 galbenus, 2 linguri de lapte pentru uns cozonacii
Cum preparam cozonac simplu cu nuca
1.Mai intai preparam maiaua. Incalzim 4-5 linguri de lapte cu o lingura de zahar, dizolvam drojdia il el si lasam compozitia 20 de minute la dospit in cuptorul cu microunde cu usa inchisa. In acest timp maiauna va creste mult.
2.Punem faina toata intr-un bol, ii facem o adancitura in mijloc si vom adauga maiaua. Adaugam si ouale batute, adaugam zaharul, coaja de portocala, laptele caldut si untul de la temperatura camerei si incepem sa framantam un aluat moale, dar nelipicios. Daca este nevoie, mai adaugam un praf de faina. Eu folosesc doar faina de la Boromir, mi se pare ca orice prepar cu aceasta iese perfect. Framantam aluatul timp de 7-8 minute, apoi il lasam la dospit in loc calduros si ferit de curentii de aer timp de 60-70 de minute.
3.Cat timp aluatul sta la dospit, ne ocupam de umplutura. Mixam spuma albusurile, le amestecam cu nuca macinata, cu cacao, cu coaja de portocala, esenta si cu zaharul pudra. Va rezulta un amestec dens, mai gros.
4.Impartim aluatul in 4 parti. Ungem blatul de lucru cu ulei si intindem cu ajutorul unui sucitor foi de aluat cat de subtiri ce le ungem cu umplutura de nuca. Obtinem 4 rulouri. Rulam cate 2 rulourile obtinute si vom avea 2 cozonaci.
5.Punem cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, ii acoperim cu un prosop de bucatarie si ii mai lasam la dospit inca 20- 25 de minute.
6. Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade in primele 25 de minute doar cu rezistenta de jos pornita, apoi cu ambele rezistente pornite. Dupa primele 25 de minute, scoatem cozonacii din cuptor, ii ungem cu galbenus de ou batut cu 2 linguri de lapte, presaram o lingura de zahar deasupra lor si ii dam din nou la cuptor, de data aceasta pornind ambele rezistente.
In 50 de minute cozonacii mei au fost gata, insa depinde foarte multe de cuptor. Facem testul cu o scobotoare lunga/ frigaruie si vedem daca sunt copti.
Lasam cozonacii la racit acoperiti cu un prosop de bucatarie. Pofta buna!