Prajitura Boema facuta acasa
Prajitura Boema facuta acasa
Prajitura Boema facuta acasa este o prajitura senzationala. Este atat de delicioasa, fix ca cea cumparata din cofetarii este la gust. De cum am gustat-o, aceasta prajitura a urcat rapid in topul preferintelor noastre. Este una senzatioanal si nu este atat de complicat de preparat pe cum am crezut eu.
Bine de stiut
- Am copt blatul intr-un vas de yenna mic cu dimensiunile si mi-au iesit 12 portii de prajitura.
- Crema de ciocolata/ ganache-ul trebuie sa stea la rece minim 2-3 ore inainte de mixare.
- Glazura de ciocolata se intareste destul de repede, insa daca ii adaugam un strop de apa ( 1 lingura de apa) isi revine instant fara sa isi schimbe textura sau aspectul.
- Pentru prepararea prajiturii coacem blatul, il insiropam, adaugam glazura de ciocolata, ganache-ul si terminam cu frisca.
Ingredinete blat:
- 5 oua
- 5 linguri cu varf de faina
- 5 linguri de zahar
- 2 linguri de cacao
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Glazura de ciocolata:
- 150 ml apa
- 100 gr zahar
- 200 gr ciocolata cu 53 % cacao (Nestle)
Ganache de ciocolata:
- 250 ml frisca lichida
- 250 gr ciocolata cu 53% cacao ( Nestle am folosit)
Sirop:
- 400 ml apa
- 180 gr zahar
- esenta de rom
- 40-50 gr ciocolata
+ 200 ml frisca lichida pentru ornat
Cum preparam Prajitura Boema facuta acasa
1.Preparam intai blatul. Spumam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si continuam mixarea pana cand obtinem o bezea ferma. Adaugam galbenusurile si le incorporam usor cu o spatula. Adaugam apoi faina, bicarbonatul si cacao si le incorporam usor. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem blatul timp de 30-35 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Lasam blatul la racit apoi il portionam in 12 portii.
2. Siropul. Punem apa impreuna cu zaharul la fiert si le lasam aproximativ 10-15 minute pana cand zaharul se topeste complet. Adaugam imediat ciocolata si o lasam sa se topeasca in siropul fierbinte. Cand se raceste siropul, putem adauga si esenta de rom. Insiropam blatul portionat cu siropul racit. Este mult sirop, insa lasam blatul timp de 1-2 ore sa se insiropeze suficient.
3.Trecem apoi la prepararea glazurii. Punem apa cu zaharul la fiert, iar din momentul in care in cepe sa clocoteasca lasam 4-5 minute la fiert. Luam siropul de pe foc si adaugam ciocolata. Amestecam energic sa topim rapid ciocolata. Cu ajutorul unei linguri punem glazura deasupra fiecarei prajituri avand grija sa curga usor si pe margini. Daca se intareste rau glazura si nu apucam sa punem la toate prajiturile, mai adaugam o lingura de apa si amestecam bine. Dam prajitura la rece.
4.Pentru ganache-ul de ciocolata. Infierbantam frisca lichida( nu o lasam sa clocoteasca!), o luam de pe foc si adaugam ciocolata rupta in cubulete. Amestecam pana cand se topeste ciocolata. Lasam ganache-ul la rece timp de 2-3 ore sau peste noapte apoi il mixam timp de 2-3 minute la viteza mica a mixerului. Vom vedea cum crema se deschide la culoare si va deveni aerata.
4.Ornam prajiturile cu ganache de ciocolata apoi cu frisca lichida. Sper sa va placa si voua! Pofta buna!
Pentru prepararea aceste prajituri senzationale m-am insirat de la draga mea Laura, veti gasi reteta ei aici.