Aluaturi dulci/foietajeDulciuriPrajituri/torturi

Placinta cu dovleac cu foi de casa

Placinta cu dovleac cu foi de casa

Placinta cu dovleac cu foi de casa asa cum facea mamaia Patrita in copilarie si care ne placeau atat de mult. Nu exagerez, insa am mancat o tava de placinta intr-o zi, a fost bataie pe ea. Cea mica se ducea continuu la bucatarie sa mai ia cate o felie. Cred ca in mare parte a fost si meritul foilor.

Sfaturi!

  • Din acest aluat ies 5 foi mari de placinta. Presaram blatul de lucru cu faina din abundenta si veti vedea ca foile se pot intinde atat de mult incat poti vedea prin ele. Acestea se ruleaza usor pe sucitor si le mutam cu ajutorul acestuia de pe masa de lucru in tava. Daca le luam cu degetele se vor rupe pe alocuri.
  • Aluatul nu se lasa la dospit, se poate folosi imediat ce terminam de framantat.
  • Dovleacul razuit se caramelizeaza cu zaharul inainte de a-l folosi.
  • Tapetam tava cu hartie de copt.
  • Portionam placinta inainte sa o dam la cuptor pentru a se taia perfect portiile. Altfel, daca portionam placinta dupa ce se coace, foaia de placinta de deasupra se va sfarama.
  • Substituiri: untul se poate inlocui cu untura.
  • Reteta usoara si spornica. Aceasta reteta de placinta cu dovleac se prepara usor si ies multe portii.

Ingrediente:

Pentru aluat: 1 ou, 120 gr unt, 400-420 gr faina, 100 ml apa

+ 800 gr dovleac razuit, 150 gr zahar, un praf de scortisoara, nuca maruntita, zahar pudra pentru pudrat la final, 20 gr unt pentru presarat din loc in loc inainte sa dam placinta la cuptor. 

Mod de preparare.

1.Mai intai razuim dovleacul, ii adaugam 150 gr zahar si il punem la caramelizat pe foc aproximativ 15-17 minute. La final ii adaugam si scortisoara dupa gust.

2.Pentru aluat folosim unt moale. Daca este de la frigider, il dam 10 secunde la microunde sa se inmoaie putin, nu sa se topeasca.

3.Punem faina intr-un bol, adaugam untul, oul si apa si framantam un aluat moale, dar nelipicios.

4.Impartim aluatul in 4 parti. Ultima foaie de placinta am scos-o din ceea ce am taiat de pe margini de la celelalte foi.

5.Presaram faina pe blatul de lucru si peste aluat si intindem foi cat de subtiri. Le taiem pe dimensiunea tavii. Tapetam tava cu hartie de copt si adaugam prima foaie de placinta. O ungem cu dovleac si presaram nuca. Procedam la fel cu fiecare foaie de placinta.

6.Portionam placinta si presaram deasupra placintei unt din loc in loc si o dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Nu se coace greu, cand se rumeneste frumos deasupra,este gata. Pudram cu zahar pudra imediat ce scoatem placinta din cuptor si o lasam 10 minute sa se racoreasca inainte sa servim. Pofta buna!

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker