Tort Medovik
Tort Medovik
Tort Medovik este un tort de origine ruseasca preparat cu foi cu miere si crema delicioasa. Desi se prepara multe foi, timpul de pregatire nu este mare, acesta fiind un tort usor de realizat. Am preparat tortul Medovik cu ocazia zilei tatalui meu si ne-a placut tare mult. Mai ales ca nu este un tort foarte, foarte dulce.
Cateva sfaturi!
- Foile pentru tort se intind direct pe hartia de copt, se decupeaza cu ajutorul unui disc cu diametrul de 20 de cm, iar marginile de aluat se lasa pe pozitii si se coc impreuna cu blatul. Marginile se maruntesc si cu ajutorul lor ornam tortul.
- Am copt 10 foi cu diametrul de 20 de cm, insa daca aveti tava mai mare si le faceti mai mari, atunci va vor iesi mai putine, 7-8 foi.
- Imediat dupa coacere, foiel trebuie dezlipite de hartia de copt.
- Foile pentru tort se coc destul de rapid, in aproximativ 5-6 minute sunt gata.
- Foile se pot coace cu 1-2 zile inainte de umplere. Dupa umplere, tortul trebuie sa astea cel putin 9-10 ore la rece.
- Reteta usoara. Acest tort este printre cele mai usor de preparat, insa printre cele mai delicioase.
Ingrediente blat:
- 2 oua
- 150 gr miere
- 100 gr unt
- 100 gr zahar
- 550-580 gr faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- scortiosara sau coaja de lamaie razuita
Ingrediente crema:
- 400 creme patisserie Meggle
- 380 gr smantana fermentata (Casa Buna am folosit eu)
- esenta de vanilie
Cum preparam Tort Medovik
1.Mai intai punem untul, mierea si zaharul intr-un bol. Le topim 30 de secunde sau 1 minut la cuptorul cu microunde astfel incat sa fie untul topit. Le amestecam bine.
2.Adaugam bicarbonatul si amestecam bine cu telul timp de 20-30 de secunde. Bicarbonatul nu este nevoie sa fie stins, acesta intra in reactie cu lichidul cald.
3.Adaugam faina si framnatam un aluat moale, dar nelipicios.
4.Imartim aluatul in 10 parti. Intindem fiecare foaie de aluat pe hartia de copt si o decupam cu ajutorul unui disc rotund. Am folosit baza unei tavi cu peretii detasabili. Marginile aluatului decupat le-am lasat pe pozitii si le-am copt impreuna cu foaia pentru tort. Este suficient sa coaceam 5 minute foaia de aluat sau pana cand incepe sa se rumeneasca in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Am repetat operatiunea de 10 ori caci am copt 10 foi. Folie le-am dezlipit imediat de pe hartia de copt, iar marginile le-am pus separat intr-un bol.
5.Pentru crema am mixat creme patisserie spuma, am adaugat smantana si esenta si am mixat doar cateva secunde sa le incorporez bine. Gustati si daca este nevoie puteti sa mai adaugati zahar pudra.
6.Montam tortul ungand fiecare foaie cu crema. La final imbracam tortul cu crema si presaram deasupra lui marginile de aluat pe care le faramitam bine. Dam tprtul la rece peste noapte. Acesta se va felia perfect a doua zi.
Pofta buna!
Un alt tort tot cu foi si crema delicioasa este tortul Alba ca zapada.