Cele mai comandate mâncăruri cu specific oriental în România
Bucătăria orientală aparține continentului Asiatic, dar a fost adoptată de ceva vreme i de restaurantele cu specific din România. Prin rețetele acestor mâncăruri, bucătarii te vor face să traversezi țări arabe, India, China plus multe altele. Aceste feluri de mâncare reprezintă o diversitate de arome, gusturi, forme și culori și merită încercate cel puțin o dată în viață.
Bucătăria orientală
Bucătăria orientală este la fel de veche ca și civilizația, luând naștere în antichitate. În partea de sud-vest a Asiei condimentele folosite la rețete sunt picante, specificul preparatelor de acolo având în general o aromă puternică. În sud-est aromele sunt mai blânde, utilizându-se suc de lămâie și verdețuri, dar rețetele au la bază tot ingrediente puțin picante.
Vietnamul este cunoscut pentru ingredientele proaspete pe care le utilizează și mâncarea foarte sănătoasă. Aici se prepară sosul de soia, orezul, fructele, legumele, verdețurile. Ca și carne este cunoscut puiul, porcul, fructele de mare și peștele.
Mâncare cu specific oriental servită la restaurantele din România
În România se găsesc foarte multe tipuri de mâncare cu specific oriental. Printre cele mai cunoscute mâncăruri orientale servite în România sunt basbousa, hummus, baba ganoush, zaalouk, kimchi, mahalabia, bulgur, supa cremă de linte, falafel, cușcuș cu legume, muhammara, iskender kebab, sarailie, shakshuka, hummus cu diverse sortimente precum ardei copți, sfeclă roșie etc.
Pentru ca aceste preparate să aibă gustul original, trebuie acordată atenție și vaselor în care se gătesc, dar si servesc.
La RoseHome vei găsi colecții de veselă în care să servești aceste tipuri de mâncare, cum ar fi farfurii ceramică sau farfurii porțelan de diferite culori, dimensiuni și modele. Aceste două materiale sunt cele mai apreciate în materie de veselă, datorită avantajelor de care dispun: compatibilitate cu mașina de spălat, posibilitatea de a fi băgate la cuptorul clasic sau cu microunde, durabilitate sporită și multe altele.
Tot la aici vei găsi și tacâmuri de calitate superioară, atât tacâmuri premium, cât și tacâmuri standard. Acestea sunt fabricate din inox de cea mai bună calitate, fiind astfel foarte rezistente. Sunt disponibile tacâmuri de culoarea inoxului, negru, gold sau cupru.
Hummus și baba ganoush – nelipsite din meniul de brunch
Hummus și baba ganoush sunt două tipuri de mâncare orientală ce nu trebuie să lipsească din meniul unui restaurant. Cele două preparate culinare sunt foarte iubite de români datorită gustului delicios pe care îl au. Mai jos vei găsi rețeta pentru a le prepara chiar la tine acasă sau pentru a știi ce conțin aceste două preparate.
Hummus – Pentru acest preparat culinar ai nevoie de 250g năut uscat, 5 linguri ulei de măsline extravirgin, 4 căței de usturoi, 2 linguri tahini, o linguriță sare, un sfert de linguriță bicarbonat de sodiu și zeama de la o lămâie.
Primul pas este de a pune năutul la fiert, peste care adăugăm bicarbonatul de sodiu. Năutul se lasă la fiert aproximativ 30-40 de minute, până se poate zdrobi ușor cu furculița. Apa în care a fiert năutul nu se aruncă deoarece se folosește mai târziu. Coaja boabelor de năut trebuie îndepărtată. Apoi vom amesteca toate ingredientele cu boabele cu ajutorul unui mixer, peste care adăugăm apa în care a fiert năutul până ajungem la consistența dorită. Peste rezultatul obținut se poate adăuga ulei de măsline, pătrunjel, paprica.
Baba ganoush – Acest fel de preparat este o salată de vinete orientală. Pentru gătire avem nevoie de 2 vinete, 2 linguri iaurt, 2-3 linguri tahini, 3-4 linguri ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, zeama de la o lămâie, cumin și sare.
Vinetele se înțeapă cu un cuțit și se pun la cuptor pentru aproximativ o oră. Apoi se decojesc și se lasă la scurs o jumătate de oră. Se toacă la un mixer, iar apoi radem 2 căței de usturoi, adăugăm tahini, zeama de lămâie, uleiul de măsline și amestecăm foarte bine. Opțional se pot adăuga și 2 linguri de iaurt și cumin. La final adăugăm sare.
Specialități libaneze preferate de români
Una dintre specialitățile libaneze preferate ale românilor este fatteh. Aceasta este preparată dintr-o lipie proaspătă sau prăjită cu diverse ingrediente precum năut, iaurt, ulei de măsline, chimen și uneori carne de miel sau pui.
Shifa este de asemenea apreciată de români, fiind o plăcintă circulară ce nu este acoperită în partea de sus, umplutura acesteia fiind din carne de miel, ceapă, roșii, mirodenii, ulei de măsline și iaurt.
Fattoush este o salată ce conține bucăți de pâine prăjită sau friptă amestecată cu legume.