Dulceata de ardei iute cu ardei kapia

Dulceata de ardei iute cu ardei kapia
Dulceata de ardei iute cu ardei kapia am gustat pentru prima data acum vreo 7-8 ani la scoala, atunci cand ne-a adus una dintre colege pentru a servi cu pizza. Mi-a placut tare mult si am facut si eu acasa aproape in fiecare an de atunci.
Bine de stiut
- Avem nevoie neaparat de manusi. Neaparat! Ardeii iuti trebuie curatati de nervuri si de seminte, iar fara manusi este un chin acest lucru doarece degetele ne vor ustura ingrozitor. Stiu acest lucru din proprie experienta.
- Puteti jongla cu cantitatile de ardei iute si ardei kapia astfel incat dulceata sa fie mai picanta sau mai dulceaga in functie de preferintele voastre.
- Am cantarit ardeii dupa ce i-am curatat de cotor , nervuri si seminte.
Ingrediente:
- 750 gr ardei iute rosu
- 800 gr ardei kapia rosu
- 500 gr mere verzi ( 3 mere medii)
- 500 gr zahar
- 500 ml otet Regal cu 9 % alcool
- 2 lingurite de sare grunjoasa ( 15 gr)
Cum preparam dulceata de ardei iute
1.Mai intai taiem ardeii in doua pe lungime, ii curatam de cotoare, nerguri si seminte. Nu uitati de manusi!
2. Cu ajutorul unui blender maruntim bine ardeii kapia si ardeii iuti.
3.Punem la fiert otetul impreuna cu zaharul si cu sarea si lasam aprox 25-30 de min la foc iute sau pana cand incepe sa se ingroase ca un sirop.
4.Adaugam ardeii tocati si merele curatate de coaja si date pe razatoarea cu ochiuri mari.
5.Lasam dulceata la foc mediu pana cand se ingroasa suficient, timp de aprox. 40-45 de min.
6.Imediat ce luam dulceata de pe foc, o adaugam in borcane sterilizate.
- Pentru sterilizarea borcanelor am procedat astfel: am pus borcanele impreuna cu capacele acestora in tava si le-am dat la cuptor pentru aprox 30 de minute la temperatura de 150 de grade. Am pornit cuptorul in momentul cand am introdus borcanele la cuptor.
- Dulceata de ardei iute este perfecta cu fripturi de pui sau de porc.
M-am inspirat din reteta doamnei Laura Laurentiu. In fiecare an fac aceasta reteta si ne place tare mult