Din camara

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute am gustat pentru prima data la scoala, ne-a adus o colega pentru pizza. A fost atat de buna, incat am hotarat sa fac si eu anul acesta. Nu se face greu, dar daca va t sa faceti, trebuie neaparat sa va sigurati manusi de plastic caci altfel va va ustura rau de tot buricele degetelor. Am patit-o eu in trecut si stiu cum este. Acum mi-am asigurat 2 perechi de manusi, am utilizat o pereche la jumatate din ardei, iar cealalta pereche la urmatoarea parte de ardei.

Gustul dulcetii este dulceag- picant, nu foarte-foarte picant, dar cu cantitatile puteti jongla astfel incat sa faceti dulceata dupa gustul vostru, mai dulceaga sau mai picanta. Eu m-am inspirat din reteta Laurei Laurentiu, mi s-a parut cea mai apropiata de gustul nostru si chiar asa a fost.

Ingrediente:

  • 1 kg ardei iute rosu
  • 650 g ardei kapia
  • 450-500 g mere ( 3 mere verzi) 
  • 500 ml otet din vin alb
  • 500 g zahar
  • 2 lingurite de sare mare ( aprox. 20 de gr)

Mod de preparare.

  1. Mai intai spalam ardeii iuti. Le taiem cotoarele si ii taiem in doua pe latime apoi pe lungime, le scoatem usor cu un cutit mic nervurile si semintele. Dupa aceasta operatiune mi-au ramas 800 de gr de ardei iute.
  2. Ardeiul kapia il curatam si pe el de nervuri si seminte.
  3. Punem ardeii in blender si ii tocam. Folosim si zeama rezultata de la ei, nu o aruncam.

4.Punem zaharul impreuna cu otetul si cu sarea pe foc, dar la foc iute si lasam pana cand incepe sa se ingroase ca un sirop, aproximativ 40-45 de minute. Pentru a face testul siropului picuram ctiva stropi de sirop intr-un pahar cu apa si daca se creeaza stropi de cristale, atunci siropul este gata.

5. Adaugam ardeiul tocat. Curatam merele de coaja, le dam pe razatoarea cu ochiuri mari si le adaugam si pe ele in dulceata noastra.

 

6. Lasam sa fiarba la foc mic spre mediu inca 45- 50 de minute sau pana cand se ingroasa suficient. Imediat ce o luam de pe foc o punem, punem dulceata fierbinte in borcane sterilizate. Pentru a steriliza borcanele punem borcanele spalate impreuna cu capacele lor intr-o tava si le dam la cuptorul preincalzit la 150 de grade timp de 20 de minute.  Mie mi-au iesit 4 borcanele din aceasta compozitie + un bol pentru utilizare imediata.

 

 

sursa de inspiratie- https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/conserve/dulceata-de-ardei-iute-reteta-din-teremia-mare.html

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker