Aluaturi dulci/foietajeDulciuriRetete de Paste

Cozonac pufos cu gem si nuci prajite

Cozonac pufos cu gem si nuci prajite

Cozonac pufos cu gem si nuci prajite este un cozonac delicios si cu minim de framantare. Daca si voi aveti gem in camara, nu ezitati sa faceti un cozonac deosebit, mai ales ca se apropie sarbatorile Pascale. Am facut un singur cozonac pentru a-l testa. Este delicis! Bineinteles ca nu am avut rabdare sa se raceasca complet, noi iubim cozonacul caldut. Am incercat sa il tai si nu s-a taiat perfect, insa este delicios.

Sfaturi!

  • Am folosit gem de capsuni, insa acesta se poate inlocui cu orice gem aveti in camara.
  • Nucile trebuie sa le prajim inainte de utilizare. Vor avea o aroma si un gust deosebit.
  • Pentru un cozonac este suficient un borcanel de 370 de gr de gem.
  • Am framantat aluatul aproximativ 8-9 minute. Daca folositi robotul de bucatarie pentru a framanta, atunci sunt suficiente 5 minute.
  • Daca ungem vasul cu ulei inainte sa punem aluatul la dospit, acesta nu se va lipi de vas.
  • Am glazurat cozonacul cu putina ciocolata alba, 30 de gr am avut.

Ingrediente:

  • 2 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 150 gr zahar
  • 30 gr drojdie proaspata
  • 500 gr faina
  • coaja de la o portocala
  • esenta de rom
  • 1 borcan de gem + 1 lingura de amidon alimentar
  • 200 gr nuca prajita si maruntita
  • 1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte pentru uns cozonacul

Cum preparam cozonac pufos cu gem si nuci prajite

1.Mai intai facem maiaua. Incalzim 3-4 linguri de lapte si dizolvam o lingura de zahar in el. Dizolvam apoi si drojdia si adaugam o lingura de faina. Amestecam si lasam maiaua 10-12 minute la dospit in cuptorul cu microunde cu usa inchisa.

2.Punem faina toata intr-un bol. Adaugam un praf de sare, zaharul, si maiaua dospita. Adaugam galbenusurile batute, coaja de portocala si esenta, apoi laptele si frmanatam aluatul. In timp ce framantam, aduagam treptat si uleiul.  Aluatul este moale si lipicios. Il lasam la dospit 1 ora.

3.Punem gemul intr-o craticioara si adaugam 1 lingura de amidon alimenat dizolvat in putina apa. Punem pe foc si lasam pana cand se mai ingroasa putin. Oricum cand se mai raceste se ingroasa.

4.Impartim aluatul dospit in 2 parti. Ungem blatul de lucru cu ulei si intindem 2 foi pe care le ungem cu gem si presaram nuca prajita si sfaramata. Adaugam nuca din abundenta.  Rulam fiecare foaie si le rasucim intre ele. Punem cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si il mai lasam 35-40 de minute la dospit.

5. Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 160 de grade pe functia de ventilatie. Daca nu aveti cuptor cu ventilatie, coaceti cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

6.Dupa 20 de minute de coacere scoatem cozonacul si il ungem cu galbenusul batut cu ou. In aproximativ 50- 55 de minute ar trebui sa fie copt cozonacul nostru, insa depinde foarte mult de cuptorul fiecaruia. Facem testul cu scobitoarea. Mie mi-a curs putin gem din cozonac si in cuptor  in timpul coacerii 🙂

Lasam cozoancul la racit si apoi il putem portiona. Eu l-am glazurat cu putina ciocolata si am presarat nuca sfaramata deasupra. Sa aveti pofta si sa imi spuneti daca si voua v-a placut.

 

Va las si reteta de cozonac pufos cu rahat.

Va sugerez sa testati si pasca cu ciocolata, este un preparat deosebit si delicos.

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + = 11

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker