DulciuriPrajituri/torturiPreparate de Craciun

Prajitura Doua Creme cu mascarpone si blat umed

Prajitura Doua Creme cu mascarpone si blat umed

Prajitura Doua Creme cu mascarpone si blat umed este o prajitura spornica si deloc pretentioasa. Se prepara usor, este insiropata si are doua creme delicioase preparate la rece.

Cateva sfaturi!

  • Blatul folosit este unul umed. Se poate lasa neinsiropat. Acelasi blat il folosesc si pentru torturi. Este sfaramicios si minunat.
  • Daca alegeti sa insiropati blatul o puteti face cu lapte caldut indulcit, compot sau sirop facut din apa cu zahar si esenta. Eu am ales sa il insiropez din abundenta pentru ca ai mei iubesc prajiturile insiropate.
  • Am avut o tava dreptunghiulara cu dimensiunile 21/32 cm. Se poate coace si intr-o forma rotunda cu diametrul de 24 de cm.

Ingrediente blat:

  • 4 oua
  • 180 g faina
  • 200 g zahar
  • 90 ml apa fierbinte
  • 6o ml ulei
  • 4 linguri de cacao
  • 1 plic de praf de copt
  • esenta de rom

Ingrediente creme:

  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 200 gr crema de ciocolata cu 50% cacao ( Kandia am folosit eu) 
  • 500 gr mascarpone
  • 1 lingura de cacao 
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • + 200 ml apa + 3 linguri de zahar + coaja si zeama de la o portocala pentru sirop 

Mod de preparare Prajitura Doua Creme cu mascarpone si blat umed

1.Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri( ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, nu de la frigider). Mixam albusurile spuma cu jumatate din zahar. Galbenusurile le mixam bine cu restul de zahar. Adaugam treptat si uleiul peste galbenusuri si mixam. Cacao o amestecam bine cu apa fierbinte sa nu ramana cocoloase si o turnam usor peste galbenusuri. Mixam sa se integreze bine.

2.Adaugam apoi tot peste galbenusuri si faina cu praful de copt si esenta si mixam. Rezulta o compozitie groasa. Luam aceasta compozitie cu lingura si o punem peste albusuri. Amestecam usor cu o lingura de lemn pana cand se integreaza perfect. Tapetam tava cu hartie de copt si putem coace pentru 25 de minute la 200 de grade ( sau pana cand trece testul cu scobitoarea).

3.Lasam blatul la racit apoi il taiem in 2.

4.Pentru creme: mixam frisca lichida. O impartim in 2 boluri. Intr-un bol cu frisca adaugam jumatate din mascarpone( 250 gr) si esenta de vanilie si mai mixam un minut.

In celalalt bol cu frisca adaugam 250 gr mascarpone, cacao,  ciocolata topita la microunde impreuna cu 7-8 linguri de lapte si racorita ( nu o adaugam fierbinte!) si esenta de rom si mixam 1-2 minute la viteza cea mai mica a mixerului.

5.Pentru sirop caramelizam zaharul ( 3 linguri), adaugam apa si fierbem pana cand zaharul se topeste. Dam deoparte siropul si adaugam zeama si coaja de la o portocala, apoi lasam siropul 7-8 minute sa se racoreasca.

Punem prima parte de blat pe un platou, o insiropam si adaugam crema de ciocolata. Acoperim cu partea cealalta de blat, insiropam si adaugam crema alba.

6. Dam prajitura la rece cel putin 3-4 ore sau peste noapte. Ornam dupa preferinta si portionam cu un cutit cu lama lata. Trecem lama cutitului prin apa calda, stergem si portionam. Pofta buna!

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker