Altele

Gospodină în preajma sărbătorilor

Gospodină în preajma sărbătorilor

Gospodină în preajma sărbătorilor

Mese îmbelsugate, veselie, colinde și cadouri , oameni dragi alături – iată frumusețea sărbătorilor de iarnă.  Știu, sunt momente unice, frumoase și memorabile pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Însă, doar mamele știu ce agitație este în această perioada în bucătăria lor. Cu ce să-mi surprind copii, musafirii, rudele? Oare i-ar plăcea un cozonac de casă, sau biscuit cu glazură? Oare friptură de porc sau sarmale? Salată de Boeuf? Bineînțeles! Nu tăiem nimic de pe lista. Facem din toate! Că așa-i place romanului: să aibe masă îmbelșugată. Da, dar vase de spălat, curățenie, și câte sunt de făcut într-o casă! Știu, sunt mama și soție. Le fac pe toate. Cu mic ajutor! Cât de binevenit este chiar și ajutorul dat de cei mici în perioada asta. A, și nu mai pui că trebuie să colorăm, să fabricăm brăduți, globulețe, să citim povești despre Crăciun și să ne facem timp și pentru cei mici, că până la urmă la ei se rezumă totul. Îmi doresc că fiica mea să își amintească peste ani etapele  de pregătiri, momentele astea magice, timpul petrecut împreună.

De aceea, pe lângă tradiționalele preparate: sarmale, salată de Boeuf, friptură de porc, cozonaci pufoși cu mirosul ăla unic, nu ar merge oare și ceva deserturi rapide? Fără coacere. Sau fragede, cele coapte cu cel puțin o săptămâna înainte. Cornulețele alea ce le adoram în copilărie și încercăm să fur câte unul din platourile mamei. Sau nucile. Vi le amintiți? Acum există forme electrice, sunt spornice și nu mai ne chinuim să coacem la flacăra aragazului.

Da. Dacă ne organizăm cu prepararea acestor deserturi, poate ne-ar rămâne puțin timp și pentru noi, mamele, care întotdeauna suntem atât de obosite atunci când abia încep să sosească musafirii.

Personal, eu voi face cornulețele înainte cu o săptămâna de Crăciun. La fel și turta dulce. Cozonacii în Ajun. Să fie proaspeți. Salată o voi face pe 23, iar friptură o voi pune la cuptor chiar în dimineața Crăciunului. Însă m-am gândit și la câteva deserturi fără coacere: un pandișpan cu foi cumpărate. Faci rapid o crema de mascarpone cu ciocolată, asamblezi și gata. Ai o prăjitură delicioasă în câteva minute. Sau un Tiramisu rapid cu pișcoturi. Știu! O să ziceți că nu-i desert tradițional. Așa este, însă eu cred că orice desert va fi apreciat. Ceea ce contează cu adevărat în această perioada este prezența celor dragi. Chiar și cu puțin poți fi fericit. Fericirea nu se rezumă la abundență, ci se rezumă la a face “ Rai din ce ai”.

Așadar, dragi doamne: preparați o cafea, savurați-o în tihna și dațiva timp! Nu uițati: orice preparat, cu siguranță va fi apreciat!

Sărbători frumoase și liniștite!

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker