Prajitura de vis
Prajitura de vis
Prajitura de vis este o prajitura delicioasa cu blat umed, crema savuroasa de lapte condensat si glazura de ciocolata amaruie. Ai mei nu mai aveau rabdare sa o portionez la cat de bine arata. Bine, a durat ceva sa o portionez caci trebuie sa trecem lama cutitului sub jet de apa fierbinte de la robinet de cate ori portionam prajitura pentru a evita spargerea glzurii.
Bine de stiut!
- Folosim un blat umed, acelasi pe care il putem folosi si pentru torturi.
- Blatul l-am copt intr-o tava mare. Dimensiuni 25/ 34 cm
- Prajitura spornica, mi-au iesit 24 de portii.
- Nu am adaugat zahar in siropul cu care am insiropat blatul pentru ca am avut crema de ciocolata si glazura de ciocolata, iar atunci prajitura mea ar fi iesit extrem de dulce.
Ingrediente blat :
- 4 oua
- 180 g faina
- 200 g zahar
- 90 ml apa fierbinte
- 6o ml ulei
- 4 linguri de cacao
- 1 plic de praf de copt
Ingrediente crema:
- 400 ml frisca lichida sau creme patisserie de la Meggle
- 400 ml lapte condensat
- 150 gr Nutella
Glzura:
- 50 gr unt
- 75 ml frisca lichida
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 100 gr ciocolata amaruie
Sirop:
- 100 ml apa calduta
- esenta de rom
Mod de preparare.
1.Blatul.Mixam albusurile spuma cu jumatate din zahar. Galbenusurile le mixam bine cu restul de zahar. Adaugam treptat uleiul, apoi cacao amestecata cu apa fierbinte sa nu ramana cocoloase peste galbenusuri si mixam dupa fiecare. Adaugam apoi tot peste galbenusuri si faina cu praful de copt si mixam. Rezulta o compozitie groasa. Adaugam albusurile si incorporam cu o spatula. Tapetam tava cu hartie de copt si putem coace pentru 25 de minute la 200 de grade.
2.Crema. Mixam spuma frisca lichida. Adaugam lapte condensat si Nutela si mai mixam 1-2 minute.
3.insiropam blatul racit cu sirop facut din apa calduta in care dizolvam esenta de rom. Nivelam crema deasupra blatului si dam prajitura la rece.
4.Glazura. Punem untul, frisca lichida, ciocolata amruie si ciocolata cu lapte intr-o craticioara si le punem pe foc pana cand ciocolata si untul se topesc. Lasam glazura 10 minute sa se raceasca si o nivelam deasupra prajiturii. Dam din nou prajitura la rece pentru cel putin 1 ora. Portionam prajitura cu lama cutitului trecuta 6-7 secunde prin jet de apa firbinte de la robinet. Pofta buna!