Sarmale in frunze de stevie
Sarmale in frunze de stevie sunt un deliciu! „Daca faci odata, o sa faci in fiecare an” asa mi-a zis prietena mea si a avut dreptate. Sunt atat de gustoase aceste sarmale, incat toti au fost incantati de ele. Chiar si copilului i-au placut mult.
Bine de stiut!
- Folosim frunze mari de stevie. Daca sunt prea mari, taiem din partea cu codita astfel incat sa ramana de dimensiunea dorita, dar asta dupa ce le oparim.
- Frunzele de stevie necesita aprox 5-6 secunde de oparire. Am oparit cate 5-6 frunze deodata.
- Din compozitia data mi-au iesit 40 de sarmale.
- Coacem sarmalele in cuptor in vas de lut sau in tava cu capac. Vasul de lut trebuie tinut in apa rece cateva ore inainte de folosire.
- Sarmalele in frunze de stevie se gatesc mai rapid decat cele in frunze de varza.
Ingrediente:
- aprox 50 frunze de stevie mari
- 600 gr carne tocata
- 150 gr orez
- 1 ceapa mare
- 2 oua
- 4 linguri pasta de tomate
- sare
- piper patrunjel verde sau uscat
Cum preparam sarmale in frunze de stevie.
1.Mai intai spalam bine frunzele de stevie.
2.Punem o cratita intinsa cu apa la fiert si o lasam pana cand incepe sa clocoteasca. Adaugam cate 5-6 frunze de stevie si le oparim timp de cateva secunde, 5-6 secunde. Le scoatem pe un platou si procedam la fel cu toata frunzele de stevie.
3.Preparam amestecul pentru umplutura, Punem carnea intr-un bol, adaugam orezul, ouale, sare, piper, ceapa tocata marunt, 2 linguri pasta de tomate, patrunjel si amestecam bine.
4.Punem cate o funza de stevie pe tocator si daca este prea mare mai taiem din ea din partea mai lata, cu codita. Oricum coditele trebuie indepartate. Punem cate 3/4 de lingura de carne si rulam.
5. Tapetam fundul vasului in care vom coace sarmalele cu frunze de stevie neoparite. Adaugam un rand de sarmale, apoi acoperim cu frunze de stevie crude si adaugam urmatorul strat de sarmale. Acoperim sarmalelel cu frunze de stevie.
6. Diluam 2 linguri de pasta de tomate intr-o cana de apa, adaugam sare, piper si turnam usor in oala cu sarmale. Completam cu apa astfel incat sa acopere sarmalele. Acoeprim oala cu capac si dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade. Coacem timp de 40-45 de minute, apoi indepartam capacul vasului si lasam sarmalele sa se coaca inca 30 de minute.
Scoatem o sarma si vedem daca este suficient de gatita inainte sa le stingem focul.
- Servim cu smantana. Pofta buna!