
Sarmale imprastiate sau varza a la Cluj
Sarmale imprastiate sau varza a la Cluj voi decideti cum vreti sa numiti aceasta mancare. Eu ii zic ” sarmale imprastiate” si pot sa spun ca imi place foarte mult, gustul este ca al sarmalelor, insa modalitatea de lucru este diferita. Pur si simplu asezam ingredientele in tava in straturi, dam tava la cuptor si avem o super mancare gustoasa si rapida.
Bine de stiut
- Indicat este sa folosim varza acra, insa se poate folosi si varza cruda. Daca folositi varza cruda, aceasta trebuie calita inainte de folosire. Pentru un plus de gust, eu adaug in varza cimbru uscat.
- Varza a la Cluj se poate face cu carne de porc sau cu carne de porc amestecata cu carne de vita si va fi si mai gustoasa.
- Este un fel de mancare in straturi care se va portiona perfect atunci cand se raceste. Cand este fierbinte, este mai dificil de portionat.
- Am folosit o varza mare.
Ingrediente:
- o varza mare
- 800 gr carne tocata de porc
- 150 gr orez
- 1 ceapa mare
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 cana de zeama de varza
- 100 ml ulei
- cimbru uscat
- sare
- piper
- marar sau patrunjel verde
Cum preparam Sarmale imprastiate sau varza a la Cluj
1.Mai intai tocam ceapa si o calim doar pana cand devine translucida, apoi adaugam carnea tocata si o lasam cateva minute pana cand isi schimba culoarea si devin albicioasa. Atunci adaugam 2 linguri pasta de tomate, sare si piper si mai lasam 2 minute la calit.
2.Orezul il punem la fiert 15 minute, acesta nu trebuie sa fie fiert complet.
3.Tocam varza si punem jumatate din ea in tava, adaugam si cimbru uscat, apoi iuntindem uniform deasupra verzei orezul, iar deasupra orezului intindem uniform carnea. Acoeprim cu un alt strat de varza, presaram cimbru uscat si si piper si turnam usor pe margine o cana de zeama de varza.
Dam tava la cuptor la foc mediu, 180 de grade, timp de 80-90 de minute sau pana cand este gatita perfect.
Presaram verdeata la final si putem servi cu mamaliguta. Pofta buna!