DulciuriPrajituri/torturi

Tort „Savarina bunicii” cu capsuni

De ce Savarina bunicii? Deoarece am folosit reteta straveche de savarina, reteta din 1931, pe care am adaptat-o usor.

Ingrediente blat:

  •  6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
  • 2 linguri de gris
  • 1 lingura de amidon
  • esenta de rom

Ingrediente sirop:

  • 3 linguri de zahar
  • 200 ml apa
  • 40 ml lichior crema ( de Tiramisu am folosit eu)

Ingrediente crema:

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 g capsuni / 1 borcan de gem 
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingura de amidon
  • + bomboane ornamentale

Mod de preparare tort Savarina Bunicii.

Pregatim mai intai blatul. Separam albusurile de galbenusuri, albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand acesta se topeste si devin o crema albicioasa. Peste galbenusuri adaugam faina, amidonul si esenta, apoi adaugam treptat albusurile.Incorporam bine albusurile cu o spatula, iar la final adaugam si grisul.

Tapetam fundul unei tavi cu hartie de copt sau il ungem cu ulei, turnam compozitia si o coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Intre timp pregatim siropul, punem zaharul cu apa intr-un ibric si fierbem pana cand se topeste zaharul. Adaugam la final si lichiorul.

Blatul de savarina il punem pe un platou, il lasam 10 minute la racorit, apoi ii taiem un capac deasupra, dar nu il taiem pana la capat, exact ca la savarinele mici.

Insiropam blatul de jos, nu si capacul tortului.

Lasam blatul deoparte si trecem la pregatirea capsunilor. Eu am folosit capsuni congelate.

Punem capsunile intr-un vas, adaugam zahar si le punem pe foc pana cand zaharul este topit. Adaugam amidonul, amestecam bine si mai lasam inca 1-2 minute pe foc. Daca nu avem capsuni proaspete, folosim gem de capsuni.

Ridicam capacul tortului, punem un strat de capsuni, apoi adaugam frisca mixata tare.

Lasam capacul tortului peste frisca, adaugam capsuni si ornam cu bomboane sau cum doriti. Dam tortul pentru cel putin 2 ore la rece.

Pofta buna!

 

  

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker