DulciuriPrajituri/torturiPreparate de Craciun

Alba ca zapada reteta clasica

Alba ca zapada reteta clasica

Alba ca zapada reteta clasica – reteta veche, cea cu foi cu amoniac si crema cu lapte. De-a lungul timpului, au aparut multe variante ale acestei prajituri, insa tot cea veche este cea mai buna. Sau cel putin asa ne place noua.

In plus, Alba ca zapada este o prajitura festiva spornica, ies multe portii dintr-o tava, aproximativ 25-30 de portii, in functie de cat de mari le taiem.

Sfaturi!

  • Ies 3 foi din aceasta compozitie, insa daca le intindem bine, bine, putem face 4 foi. Eu am ales sa le las mai pufoase si am facut doar 3.
  • Foile se coc foarte repede, in 10 minute sunt gata. Ne dam seama ca sunt coapte suficient atunci cand incep sa se aureasca pe margini.
  • Foile coapte sunt casante, se rup numaidecat. Se desprind usor de hartia de copt dupa ce se racesc, insa cu amre atentie.

Ingrediente foi :

  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de ulei
  • 2 oua
  • 1 lingurita rasa de amoniac
  • zeama de lamaie
  • faina aproximativ 500 de grame. 

Ingrediente crema:

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de faina
  • 8 linguri de zahar
  • 150 g unt
  • coaja de la o lamaie
  • zeama de la 1  lamaie
  • + nuca de cocos pentru ornat 

Mod de preparare.

1.Pentru prepararea foilor :  amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele. Amestecam bine totul cu un tel pana topim zaharul.

2.Adaugam sarea si amoniacul dizolvat in putina zeama de lamaie si apoi adaugam faina putin cate putin pana obtinem un aluat omogen, potrivit de tare care nu se lipeste de maini.

3.Lasam aluatul sa se odihneasca pentru 30 de minute, il impartim in trei si intindem fiecare parte de aluat pe o bucata de foie de copt pana cand aluatul devine foarte subtire.

4.Intoarceti o tava cu fundul in sus si puneti pe ea foia bine intinsa, cu tot cu foia de copt. Coaceti foaia pentru 10-12  min, pana ce foaia se intareste si se coloreaza foarte putin in auriu pe margini.

  • Trebuie sa aveti grija cu foile pentru ca se pot rupe foarte usor . Procedati la fel cu cu celelalte 2 foi.

 

5.Pentru a prepara crema puneti int-o cratita faina, zaharul, coaja de lamaie si turnati lapte putin cate putin pentru a forma o pasta. Puneti cratita la fiert, la foc mic si amestecati continuu pana ce crema se ingroasa.Se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si se lasa la racit.

Cand mai este doar putin calduta crema, mixati crema adaugand putin cate putin din untul la temperatura camerei.

P6.entru ansamblarea prajiturii se tapeteaza cu folie alimentara tava pe care s-a copt prajitura, se pune prima foaie si o parte din crema, a doua foaie si iarasi crema, dar oprim 3-4 linguri de crema pentru ultima foaie. Se intinde bine crema pe ultima foaie si se presara nuca de cocos.

Se infasoara prajitura in folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 12 ore. Punem un tocator sau o greutate deasupra prajiturii. Portionam a doua zi si mai presaram nuca de cocos. Pofta buna!

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 49 = 58

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker