Aluaturi dulci/foietajeDulciuriPrajituri/torturiRetete de Paste

Cozonac unguresc cu nuca – Baigli

Cozonac unguresc cu nuca – Baigli

Cozonac unguresc cu nuca – Baigli este unul dintre cele mai savuroase tipuri de cozonac. Anul acesta imi doream sa fac ceva deosebit de Paste si am dat peste aceasta reteta. Pot sa va spun ca a devenit preferata mea imediat. Cu multa nuca, Baigli este un cozonac care rasfata papilele gustative si pur si simplu nu te poti opri la o singura portie. De fapt nici la a doua sau a treia. Noroc ca am facut 4 rulouri de cozonac.

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 200 gr unt moale
  • 540 gr faina 
  • 80 ml lapte caldut 
  • 10 gr drojdie uscata
  • 100 gr zahar
  • coaja razuita de lamaie

Pentru umplutura:

  • 280 gr nuca macinata fin 
  • 300 gr zahar
  • 4 linguri pesmet
  • aprox. 50 gr stafide
  • 180 ml apa fierbinte
  • esenta de rom

Cum preparam Cozonac unguresc cu nuca – Baigli

1.Mai intai preparam maiaua. DIzolvam drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul si cu 2 linguri din cantitatea de faina. Lasam maiaua la activat timp de 20-25 de minute in loc calduros.

2.Punem restul de faina intr-un bol, adaugam maiaua activata, adaugam ouale, coaja de lamaie si untul moale taiat cubulete si framantam un aluat moale, insa nelipicios. Lasam aluatul la dospit in loc calduros timp de o ora.

3.Imparti aluatul in patru. Intindem fiecare parte intr-o foaie subtire dreptunghiulara  si o ungem cu crema de nuci. Crema de nuci o preparam astfel: pasam nucile si le punem intr-un bol. Adaugam pesmetul, zaharul, esenta si apa fierbinte si amestecam bine.

4.Rulam fiecare dreptunghi si strangem capetele pentru a nu curge unplutura in timpul coacerii.

5.Punem cozonacii in tava tapetata cu hartie de copt si ii intepam din loc in loc cu o scobitoare pentru frigarui.  Acoperim cozonacii cu un prosop de bucatarie si ii lasam inca 30-35 de minute la dospit.

5.Ungem cozonacii cu ou batut si ii coacem timp de 50-55 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Ii lasam la racit inainte de portionare. Asta daca avem rabdare, bineinteles. Pofta buna!

sursa mea

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker