Prajitura frageda cu dulceata si untura

Prajitura frageda cu dulceata si untura
Prajitura frageda cu dulceata si untura este facuta dupa reteta veche, este delicioasa si usor de preparat. In plus, se poate folosi orice gem sau dulceata aveti prin camara. In reteta originala se folosea dulceata de prune, insa eu am folosit dulceata de visine. Este senzationala, usor acrisoara iar combinatia cu nuca este si mai gustoasa.
Sfaturi!
- Aluatul trebuie infoliat si dat la congelator pentru o ora. Se va razui cu usurinta in tava fiind mai tare.
- Tava trebuie unsa cu ulei si tapetata cu faina inainte sa adaugam aluatul. Se poate folosi si hartie de copt si evitati astfel murdarirea tavii.
- Untura se poate inlocui cu unt, insa untura are rolul de a fragezi aluatul.
- Prajitura se portioneaza de-abia dupa ce se raceste complet pentru a evita curgerea dulcetii.
- Reteta usoara. Aceasta este reteta veche de prajitura cu gem si aluat razuit. Se prepara usor si este spornica.
Ingrediente:
- 2 oua
- 250 gr untura
- 200 gr zahar
- 50 gr smantana
- 530 gr faina
- 1 plic de praf de copt
- 2 linguri de cacao
- 1 borcan de dulceata
- aprox.50-70 gr nuci
- esenta de vanilie
- un praf de sare
Cum preparam Prajitura frageda cu dulceata si untura
1. Mai intai amestecam untura cu smantana, cu zaharul.
2.Adaugam apoi oul, sarea, esenta de vanilie si praful de copt si amestecam bine.
3. Adaugam faina si framantam un aluat moale, dar nelipicos.
4. Impartim aluatul in 3 parti, doua mai mari si una mica. Pe una dintre cele mari o framantam cu cacao, apoi le infasuram separat in folie alimentara si le dam 1 ora la congelator.
5. Ungem o tava cu ulei, presaram faina si razuim partea mare de aluat alb. Aplatizam usor cu degetele si adaugam dulceata. Presaram nuca si razuim aluatul maro. Aplatizam si razuim partea mica de aluat alb. Eu am razuit aluatul pe razatoarea cuochiuri mari.
6.Coacem praitura 35 de minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Presaram zahar pudra si o portionam cand se raceste complet. Pofta buna!