Prajitura Craiasa Zapezii cu nuca de cocos
Prajitura Craiasa Zapezii cu nuca de cocos
Prajitura Craiasa Zapezii cu nuca de cocos este una dintre acele prajituri simple, insa super, super delicioase care te imbie la inca o portie si inca una si tot asa. Are doua straturi de crema, budinca de casa, frisca si biscuiti. Imi place sa fac aceasta prajitura de Craciun, insa merge perfect in orice moment al anului, merge perfect si pe un platou de prajituri festive. Merge si asa, fara nicio ocazie, cum am facut eu.
Cateva sfaturi!
- Crema fierbinte se imparte in doua boluri. intr-unul adaugam ciocolata si o omogenizam, in altul esenta de vanilie. Este nevoie sa acoperim aceste 2 boluri cu folie alimentara pentru a evita formarea unei pojghite deasupra cremei.
- Inlocuiri. Amidonul alimentar folosit la prepararea cremei se poate inlocui cu faina, insa acesta ajuta crema sa devina mai fina.
- Reteta spornica. Prajitura Craiasa Zapezii este o prajitura foarte spornica, ies aproximativ 18 portii.
- Reteta usoara. Aceasta prajitura se prepara usor. Se face un blat, apoi crema si se asambleaza prajitura finalizand cu un strat de frisca.
- Decor. Nuca de cocos alba, raspandita uniform, aduce nu doar aspectul de „zapada”, ci si o textura usor crocanta.
Ingredinete blat:
- 6 albusuri
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri cu varfv de faina
- 3 linguri de ulei
- 1 plic de praf de copt
- un praf de sare
- esenta de vanilie
Ingrediente creme:
- 6 galbenusuri
- 6 linguri de zahar
- 550 ml lapte
- 2 linguri de faina
- 2 linguri cu amidon alimentar
- 100 gr unt
- 100 gr ciocolata cu minim 50% cacao
- esenta de vanilie
- esenta de rom
Ingrediente suplimentare: 200 ml frisca lichida, 1 pachet de biscuiti Petit Beurre, 300 ml lapte
Cum preparam Prajitura Craiasa Zapezii cu nuca de cocos
1.Mai intai preparam blatul. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul. Adaugam uleiul si mai mixm sa-l incorporam. Adaugam faina, praful de copt si esenta si incorporam cu o spatula. turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o coaceam timp de 25-30 de minute in cuptorul preincalzit la 200 de grade.
2.Pentru crema punem galbenusurile intr-o cratita antiaderenta, adaugam zaharul, faina, amidonul si laptele in fir subtire. Amestecam bine sa nu ramana cocoloase si punem crema la fiert pana cand devine ca o budinca. Impartim crema fierbinte in 2 boluri. intr-un bol adaugam ciocolata si esenta de rom. . Amestecam bine crema pana cand se topeste ciocolata. In celalalt bol aduagam esenta de vanilie. Ambele boluri le acoperim cu folie alimenara pentru a evita formarea pojghitei deasupra cremei si lasam cremele la racit.
- Dupa ce cremele se racesc, le mixam pe fiecare cu cate 50 de gr de unt.
3.Trecem la asamblarea prajiturii. Insiropam blatul cu 120-150 ml de lapte caldut si adaugam crema de vanilie. Adaugam un strat de biscuiti trecuti 8-10 secunde prin lapte caldut, apoi adaugam crema de ciocolata. Dam prajitura 5 minute la frigider, timp in care mixam frisca. Eu am folosit Creme Patisserie de la Meggle.
4.Acoperim prajitura cu frisca si dam la rece pentru cel putin 2-3 ore. Portionam cu un cutit cu lama lata trecuta prin jetul de apa fierbinte ( sau nu!). Presaram nuca de cocos deasupra prajiturii. Pofta buna!