Altele

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Crăciunul, cea mai frumoasă și mai așteptată sărbătoare a anului, se sărbătorește pe 25 decembrie pe stil nou și pe 7 ianuarie pe stil vechi.
În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație. În mediul rural se păstrează încă cele mai multe dintre acestea. În mediul urban, alte noi tradiții incep să isi faca loc, cum ar fi existența unui calendar de advent sau masa de la miezul nopții din ajun.

Cele mai cunoscute tradiții de sărbători sunt:

  • Colindatul
  • Împodobirea bradului
  • Masă de Crăciun
  • Sosirea Moșului
  • Ascultarea colindelor
  • Oferirea unor cadouri celor dragi
  • Atârnarea unei crenguțe de vâsc
  • Prepararea de bucate tradiționale
  • Respectarea postului

Colindele sunt cântecele cu care copiii întâmpină venirea lui Hristos pe pământ. Încă din naintea Crăciunului și până de Bobotează, 6 ianuarie, copii din diferite zone ale țării merg la colindat cu cele mai frumoase cântece. În 23/ 24 decembrie, în funcție de zona, copii merg cu
Bună dimineață la Moș Ajun  – un colind drag care ne aducea copii la ușa în dată de 24 dimineață. La sfârșitul colindului, ceață de colindători este răsplătită cu nuci, covrigi sau portocale.

În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus.

Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor, va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă. De data aceasta colindătorii vor fi recompensați cu o suma de bani.

Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în case ca simbol al bucuriei și pentru pacea sufletească. Orice fată și băiat acre se găsesc sub crenguța de vasc trebuie să se sărute. Obiceiul mai spune că de fiecare dată când un băiat sărută o fată trebuie să rupă și o bobiță din crenguța de vasc. După ce toate bobițele au fost rupte, nimeni nu se mai putea sărută că aduce ghinion.

Gopodinele, se pregătesc însă din timp. Casă trebuie să fie curată și bucate alese pe masă. Cele mai multe gospodine pregătesc bucate tradiționale. Nu lipsesc de pe mesele românilor sarmale, caltaboș ori cozonac.

Privitor la noile traditii de Craciun, sa va aratam si calendarul nostru de advent care a necesitat ceva timp sa-l confectionam, insa de care suntem tare mandri.

 

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

56 − 52 =

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker