Cilbir – oua turcesti cu iaurt
Cilbir – oua turcesti cu iaurt
Cilbir – oua turcesti cu iaurt sunt un fel de mancare uimitor compus din oua posate, iaurt grecesc cu usturoi si sos de chili. Folosind ingredientele de baza, ouale turcesti sunt o reteta destul de usor de preparat acasa. Sunt un fel de mancare destul de versatil pe care il poti combina cu paine prajita, salate sau alte garnituri cum ar fi Hummus.
Sfaturi pentru preparare Cilbir
- Alege un iaurt grecesc cremos, gros care sa fie baza a mancarii.
- Adaugati doar 1-2 catei de usturoi. Atunci cand este folosit crud, aroma usturoiului poate invinge restul aromelor, asa ca asigurati-va ca nu folositi mult.
- Aceste oua se prepara cu fulgi de chili sau cu ardei boia afumat. Daca aveti ardei Alep acasa, recomandat este sa il folositi pe acesta in locul fulgilor de chili.
- Posatul oualor poate suna simplu pentru unii, dar destul de provocator pentru altii. Posarea unui ou este insa o operatiune destul de simpla: se pune suficienta apa intr-o oala si se pune la fiert. Cand clocoteste apa, se adauga o lingura de otet si se creeaza un vortex. Spargem oul si il adaugam in mijlocul vartejului. Gatim timp de 3 minute pentru a obtine oul perfect cu galbenusul curgator.
- Reteta usoara si rapida, ouale turcesti pot fi servite la micul dejun, brunch, pranz sau cina.
Ingrediente:
- 250 gr iaurt cremos
- 2 oua proaspete
- 2 catei de usturoi
- cateva frunze de marar
- 1 lingura de otet
- 20 gr unt nesarat
- fulgi de chili/ ardei boia iute sau dulce
Mod de preparare.
1.Pisati usturoiul si amestecati-l cu mararul si cu iaurtul.
2Puneti o oala cu aproximativ 1 litru de apa la fiert. Adaugati o lingura de otet si creati un vortex in mijlocul apei. Spargeti oul si lasati-l la gatit timp de 3 minute. Scoatem oul cu ajutorul unei palete si il lasam deoparte pana cand gatim oul urmator.
3.Intr-o tigaie mica topim untul si cand incepe sa sfaraie, adaugam ardeiul boia si-l lasam 1 minut.
4.Punem iaurtul intr-un bol, adaugam ouale si deasupra sosul de unt. Pofta buna!