Cozonac cu nuca si rahat
Cozonac cu nuca si rahat
Cozonac cu nuca si rahat- 2 cozonaci mi-au iesit din aceasta compozitie, unul rotund si unul in forma lunga de cozonac, dar foarte pufosi si deliciosi. Mi-a mai ramas putina compozitie, dar insuficienta pentru alt cozonac, asa ca am facut cateva cornuri cu ciocolata. Am adaugat si untura in compozitie, initial ma gandisem sa-i fac numai cu untura, dar am renuntat la idee si am combinat unt cu untura. Foarte buni!
Ingrediente:
- 1- 1,200 kg faina
- 100 g unt de 70% grasime
- 50 g untura
- 50 ml ulei
- 4 oua
- 40 g drojdie proaspata
- 200 g zahar
- 300 ml lapte
- coaja rasa de lamaie
- cacao
- rahat
- nuca
- galbenus+ 2 linguri de lapte pentru uns
Mod de preparare cozonac cu nuca si rahat.
1. Incalzim 4-5 linguri de lapte cu o lingura de zahar, dizolvam drojdia il el si lasam compozitia 20 de minute la dospit. Asa arata „maiaua” mea:
2.Punem faina intr-un bol, adaugam untul, laptele caldut, ouale batute, coaja rasa de lamaie si ” maiaua” dospita si framantam.
Am framantat aluatul 10 minute la robotul de bucatarie cu functia de framantare si inca 10 minute, am framantat cu mana. DIn cand in cand am uns mainile cu ulei si din cand in cand rupeam aluatul. Daca nu aveti robot de bucatarie, trebuie sa framantati manual 30 de minute aluatul.
3. Lasam aluatul 1 ora la dospit.
4. Impartim aluatul in mai multe parti egale, ungem blatul de lucru si facaletul cu ulei si intindem fiecare foaie. Presaram cacao, nuca si rahat si rulam sau dam ce forma dorim cozonacilor.
5. Mai lasam inca 25 de minute la dospit, apoi coacem cozonacii pentru 40 de minute la cuptorul incins la 170 de grade si doar cu rezistenta de jos a cuptorului pornita. Dupa cele 40 de minute, scoatem cozonacii, ii ungem cu galbenus amestecat cu lapte ( optional presaram zahar deasupra) si dam din nou la cuptor. De data asta pornim si rezistenta de sus a cuptorului.
6. Dupa ce scoatem cozonacii din cuptor, ii acoperim cu un prosop de bucatarie si ii lasam sa se raceasca. Pofta buna!