Aluaturi dulci/foietajeDulciuriRetete de Paste

Cozonac pufos cu nuca si rahat

Cred ca asta este reteta de cozonac cea mai buna: sunt atat de pufosi, de frumosi, zici ca-s cumparati. Dar mult mai buni! Sunt facuti acasa! Nu mai conteaza munca de la framantat atunci cand tai bunatatea asta de cozonac, iar familia este satisfacuta. Secretul este cantitatea mare de grasime din aluat. Din aceasta compozitie mi-au iesit 8 cozonaci. Daca doriti mai putini, puteti injumtati cantitatile.

Ingrediente: 

  • 8 oua
  • 2.5-3 kg de faina
  • 400 g unt de 80% grasime – Covalact
  • 400 g zahar
  • 900 ml lapte
  • 100 g drojdie
  • 1 esenta de vanilie
  • optional- coaja de portocala sau de lamaie
  • + 2 galbenusuri  si  2 linguri de lapte pentru uns cozonacii

Umplutura:

  • 50 g cacao
  • 5 linguri de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat 
  • 400-500 g nuca taiata grossier
  • 500 g rahat

Mod de preparare cozonaci pufosi cu nuca si rahat. 

Punem faina intr-un bol incapator si ii facem o adancitura in mijloc in care vom pune maiaua. Facem maiaua din 6 linguri de lapte caldut, 1 lingura de zahar si drojdia,amestecam bine pana cand drojdia este topita si  punem peste faina. Adaugam si zaharul, untul si coaja de lamaie pe marginea bolului. Lasam 15-20 de minute la dospit pana cand maiaua se umfla.

Adagam si laptele caldut, ouale batute cu un praf de sare, esenta de vanilie si incepem sa framantam.Timp de 30-40 de minute trebuie sa framantam aluatul. Ca in acest video am framantat – https://www.youtube.com/watch?v=ORJV8B1M_6I&feature=youtu.be

Apoi il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit in loc calduros pentru cel putin 1 ora.

Intre timp pregatim umplutura. Amestecam cacao, zaharul, laptele si zaharul vanilat. Rahatul il taiem cubulete, iar nuca o taiem bucati mai mari.

Impartim aluatul in 16 bucati egale. Ungem blatul de lucru cu ulei si intindem cat mai subtire fiecare parte. Punem pe jumatate cacao si presaram nuca, iar pe margini punem rahat si rulam.

 

Cate 2 astfel de rulouri le rasucim sa formam cozoncii si le punem in forme unse cu unt topit si tapetate cu faina. 

Mai lasam inca 30-35 de minute cozonacii sa creasca frumos apoi ii dam l cuptorul preincalzit la 170 de grade, doar rezistenta de jos pornita, pentru 40 de minute. Ii ungem apoi cu galbenus de ou amestecat cu lapte si ii dam din nou la cuptor, de data asta pornim si rezistenta de sus a cuptorului. Ii mai lasam inca 20-25 de minute. Facem testul cu scobitoarea.

Imediat ce-i scoatem din cuptor, ii acoperim cu un prosop de bucatarie.

Pentru a se pastra proaspeti mai multe zile, ii infoliati.

 

 

 

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker