Aluaturi dulci/foietajeDulciuriPreparate de Craciun

Haiose sau Osanzele cu osanza

Haiose sau Osanzele cu osanza

Haiose sau Osanzele cu osanza sunt prajiturele delicioase si aromate. Dureaza cam mult prepararea aluatului, insa ies foarte multe, am copt 3 tavi de Haiose si 2 foi pentru Cremsnit. Aluatul este foarte foietat si se poate umple atat cu gemuri sau rahat, cati si cu branza telemea. La noi in zona se pregatesc mai mult de Craciun sau atunci cand este vreo sarbatoare. Eu le-am preparat fara vreo ocazie speciala 🙂

Cateva sfaturi!

  • Haiosele se prepara cu osanza, aceasta se poate inlocui cu untura sau cu unt de 80% grasime.
  • Osanza se poate portiona in pungute si pastra la congelator.
  • Secretul pentru un aluat reusit este sa-l lucrati ” la rece”. Aluatul trebuie tinut la rece, iar atunci cand introducem tava in cuptor, acesta trebuie sa fie preincalzit la 200 de grade.
  • Se impatureste aluatul astfel: pliem de la stanga la dreapta, apoi de la dreapta la stanga acoperind partea stanga. Pliem apoi partea de sus si pe cea de jos. Asa-l dam la rece si tot asa-l lasam cand il intindem.
  • Ies aproximativ 5 tavi de Haiose. Din acelasi aluat eu am copt 2 foi subtiri pentru Cremsnit.
  • Cutitul se poate incalzi atunci cand taiem patratele pentru Haiose.
  • Imediat ce se scot din cuptor, se pudreaza cu zahar pudra vanilat. Fierbinti. Asa zaharul se va lipi de ele.

Ingrediente:

  • 850 gr ozanza + 250 gr faina
  • 800 -850 gr faina
  • 1 ou+ 2 galbenusuri
  • 3 linguri de otet
  • 400 ml apa rece
  • un praf de sare
  • + gem pentru umplere
  • + zahar pudra cu aroma de vanilie pentru pudrat ( 200-250 gr)

Mod de preparare.

1.Mai intai amestecam bine ozanza cu cele 250 gr faina. Formam 3 bile aproximativ egale si le dam la frigider pentru 30 de minute.

2.Intre timp pregatim aluatul: se pune faina intr-un bol, se adauga oul + galbenusurile, otetul, sarea si apa si se framanta aluatul. Nu trebuie framantat prea mult, insa am urmat un sfat vechi de a „lovi” cu aluatul de masa de aproximativ 30-35 de ori. Aluatul este moale. Il dam la rece pentru 30-35 de minute.

3.Intindem aluatul si il undem cu o bila de osanza. Este multa, insa o lasam asa. Pliem aluatul si-l dam la rece pentru 30 de minute. Procedam la fel pana cand terminam si ultima bila de osanza. Mai dam aluatul la rece inca 30 de minute si apoi taiem din el o parte pe care o intindem cu sucitorul pe blatul presarat cu faina.

4.Taiem patrate de aproximativ 6-7 cm/6-7 cm sau cat de mari doriti. Punem o jumatete de lingurita de gem in mijloc si pliem fara a presa capetele. Punem Haiosele in tava tapetata cu hartie de copt si le coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Le lasam pana cand incep sa se aureasca. In aproximativ 25 de minute ar trebui sa fie gata.

5.Imediat ce le scoatem din cuptor le dam prin zahar pudra vanilat. Pofta buna! Ai mei si-au umplut imediat burticile cu Haiose calde, nu au avut rabdare sa se raceasca. Se desface in fasii la el ca si aluatul din comert, este delicios!

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

82 − 77 =

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker