Imam Bayildi – vinete umplute, reteta adaptata
Bucataria romaneasca a fost considerabil influentata de cea a Imperiul Bizantin, desi majoritatea mancarurilor au fost adaptate gustului nostru romanesc de-a lungul timpului. Bucataria turca si-a pus o amprenta puternica asupra nostra, astfel ca am preluat de la acestia dulciurile cu miere, sarmalele, preparatele pe baza de vinete, pilaful de orez, folosirea frunzelor de vita de vie, iaurtul sau kebabul.
Imam Bayildi este o reteta turceasca de vinete umplute gustoase, foarte gustoase, dar pe care eu am adaptat-o conform gustului nostru.
Ingrediente:
- 4 vinete medii
- 1 pulpa de pui/ 1 piept
- 5-6 rosii
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- sare
- piper
- patrunjel verde
- busuioc
- 4 felii branza de burduf
Mod de preparare.
Decupam cate un capac la fiecare vanata si le punem in apa clocotita cu sare timp de 5-6 minute sa le oparim. Apoi, cu ajutorul unei lingurite, scoatem interiorul vinetelor si il tocam pentru ca il vom folosi la sos. Eu am folosit doar jumatate din el la sos.
Pulpa de pui o fierbem separat, apoi o tocam cubulete mici.
Rosiile le dam pe razatoare, iar ceapa si areii le tocam cubulete.
Punem intr-o tigaie rosiile date pe razatoare impreuna cu ceapa, ardeiul, carnea tocata si jumatate din cantitatea de vanata. Le lasam sa fiarba pret de 10-13 minute pana cand incepe sa se ingroase sosul.
Potrivim de sare, adaugam si piper, busuioc si patrunjel verde la final.
Umplem vinetele cu aceasta compozitie, punem deasupra lor felii de rosii si felii de branza de burduf.
Adaugam 1 cana de apa in tava si dam vinetele la cuptroul preincalzit la 200 de grade pentru 40-45 de minute.
Pofta buna!