Placinta turnata cu ton si cartofi
Placinta turnata cu ton si cartofi
Placinta turnata cu ton si cartofi- o placinta foarte gustoasa si satioasa care merge perfect la micul dejun, ca gustare sau la pachetel. Aceasta placinta se pastreaza perfect pana a doua zi daca o acoperim cu folie alimentara. Placinta turnata am mai facut cu carne tocata, cu piept de pui, insa aceasta cu ton si cartofi este preferata mea. Mi-au iesit aproximativ 15 portii.
Bine de stiut
- Aluatul. Aluatul este unul subtire, fiind turnat, are o consistenta putin mai groasa decat la chec. Desi contine drojdie, nu este nevoie sa lasam aluatul la dospit, il folosim imediat.
- Intindem usor cu o lingura aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, iar stratul de deasupra l-am adaugat in intregime cu lingura si am intins usor. Avem putin aluat, insa este suficient, avem nevoie de straturi subtiri care vor creste la cuptor.
- Am copt placinta intr-o tava mica de yena cu dimensiunile de 18/25 de cm.
Ingrediente aluat:
- 2 oua
- 250 ml lapte
- 75 ml ulei
- 20 gr drojdie proaspata
- 380 gr faina
- 1/2 lingurita de sare grunjoasa
- mac pentru presarat deasupra
Ingrediente umplutura:
- 2 conserve de ton bucati / 300 gr
- 1 ceapa mare
- 2 cartofi medii
- patrunjel verde
- sare
- +25-30 gr cascaval razuit
Cum preparam Placinta turnata cu ton si cartofi
1.Mai intai ne ocupam de umplutura. Curatam cartofii, ii iatem cuburi si ii fierbem. Curatam ceapa, o tocam marunt si o calim in 2-3 linguri de ulei. Dam ceapa deoparte si adaugam tonul scurs de ulei, patrunjel verde tocat si sare si amestecam bine.
2.Pentru aluat procedam astfel: punem laptele caldut intr-un bol si dizolvam drojdia in el. Adaugam uleiul si ouale si le incorporam bine cu un tel. Adaugam faina si sarea si incorporam din nou cu telul. Compozitia este moale.
3.Punem jumatate din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o intindem in strat subtire. Adaugam tonul, cartofii fierti si cascavalul razuit si acoperim cu cealalta parte de aluat. Aceasta ultima parte de aluat se adauga mai greu. Punem cu lingura din loc in loc aluatul si il intindem usor. Presaram mac si dam placinta la cuptorul preincalzit la 180 de grade. O lasam aproximativ 35-40 de minute sau pana cand se rumeneste frumos.
Inainte de portionare lasam placinta sa se racoreasca 20-25 de minute. Pofta buna!