Salata turceasca cu sumac
Salata turceasca cu sumac
Salata turceasca cu sumac se mai numeste si Zerzevat si este o salata foarte gustoasa cu un gust deosebit. Am gustat prima data aceasta salata in Veliko Tarnovo, Bulgaria, la restaurantul Ethno servita alaturi de chiftele, hummus si lipie. Intreband ospatarita care este ingredientul ce-i da acest gust deosebit am aflat ca este sumac, un condiment nou pentru mine, nu-l gustasem niciodata. Sumac se poate cumparat de la magazinele arabesti sau de pe internet, asa cum am facut si eu.
Cateva sfaturi!
- Aceasta este o salata foarte usor de preparat din ceapa rosie la care se adauga patrunjel si se asezoneaza cu zeama de lamaie. Se serveste cu friptura sau carne la gratar.
- Optional se poate adauga si cubulete de rosie.
- Obligatoriu se adauga sumac, condimentul ce o face cu totul deosebita.
- Sumacul este un condiment foarte apreciat in bucataria turceasca si araba, are un gust acrisor si are multe beneficii pentru organism. Poate fi folosit si pentru asezonarea carnii de miel, vita, peste sau fructe de mare, dar si adaugat ca si condiment in tocanite si mancaruri.
- Pentru a scoate amarala din ceapa, aceasta trebuie tinuta 5 minute in apa, apoi adaugata in salata.
- Salata rapida si sanatoasa, zerzevat se prepara fara maioneza si din doar cateva ingrediente.
Ingrediente:
- 2 cepe rosii
- 1 legatura de patrunjel verde
- 2 lingurite de sumac
- ulei de masline
- sare
- zeama de lamaie
Cum preparam salata turceasca cu sumac
1.Mai intai curatam ceapa rosie si taiem julienne, felii subtiri. Punem ceapa intr-un bol cu apa rece si o lasam 5 minute.
2.Scoatem ceapa, o scurgem usor de apa si o punem intr-un bol. Adaugam rosia taiata cubulete, sare, sumac si patrunjel verde tocat. Amestecam si stropim cu zeama de lamaie si ulei de masline dupa gust.
Servim cu carne la gratar sau cu falafel, chiftelute de naut. Pofta buna!