Zacusca de vinete
Zacusca de vinete
Zacusca de vinete este o zacusca clasica, asa cum facea mama in copilarie. Am facut si zacusca cu ciuperci si zacusca cu dovlecei, insa mi-era dor de zacusca aia clasica ce-mi placea tare mult odinioara. Faceam la tara, la ceaun, in mijlocul curtii, caci asa erau vremurile si mirosea atat de bine… Si aici intervine memoria involuntatra ca si in cazul celebrei madelaine a lui Proust.
Sfaturi!
- Incercati sa coaceti legumele la gratar, vor avea un gust mult mai bun decat cele coapte in cuptorul electric.
- Folositi suc de rosii gata preparat/ pasta de tomate sau inlocuiti-l cu rosii proaspete date pe razatoare!
- Pentru a evita plesnirea acestuia, sub fiecare borcan se aseaza lama unui cutit atunci cand turnam compozitia fierbinte.
- Din aceste ingrediente mi-au iesit 4 borcane de 500 de grame plus un castronel de zacusca ce a fost consumat rapid.
- Reteta usoara cu legume de vara, usor de gasit in piete: vinete, rosii, ardei kapia, ceapa.
Ingrediente:
- 4 kg vinete
- 2 kg ardei kapia
- 1 kg ceapa
- 200 gr pasta de tomate/ 1 kg rosii proaspete
- 250 ml ulei
- frunze de telina
- 1-2 linguri de sare grunjoasa
Cum preparam zacusca de vinete
1.Mai intai coacem vinetele si ardeii kapia la gratar. Le lasam la scurs, apoi le curatam de coaja si le tocam marunt.
2.Ceapa o tocam marunt si o calim in uleiul incins pana cand devine translucida.
3.Adaugam pasta de tomate, vinetele si ardeii tocati marunt si lasam pe foc pana cand incepe sa fiarba. Aproximativ 35-40 de minute. In acest timp trebuie sa amestecam foarte des pentru a evita ” lipirea” conservei de peretii cratitei.
4.La final potrivim de sare, adauga frunzele de telina tocate marunt si, daca este necesar, puteti adauga 1 lingura de zahar.
5.Punem zacusca fierbinte in borcane si le lasam la racit acoperite cu un prosop gros.