AlteleVacante si calatorii

Veliko Târnovo – un city break neasteptat de frumos

Veliko Târnovo – un city break neasteptat de frumos

Veliko Târnovo– un city break neasteptat de frumos și spun acest lucru pentru ca am trecut de nenumarate ori pe lângă acest orașel ȋn drumul nostru către Grecia, dar nu am oprit niciodată să ȋl vizităm.

 

Despre Veliko Târnovo

Veliko Târnovo sau  „Orașul Țarilor”, asa cum a fost el supranumit, se află la numai 180 de km față de București și la aceeași distanță față de Zimnicea, cel mai sudic punct al tării noastre și locul de unde noi am plecat. Am ajuns ȋn aproximativ  3 ore la destinație.

Veliko Târnovo, orașelul de munte de pe malul râului Yantra, ne-a cucerit de la prima vedere. Un orașel ce a fost construit ȋn amfiteatru, cu casute mici și straduțe pietruite și ȋnguste, cu scări ȋnguste ce-ți dădeau impresia că ajungi acum ȋn curtea cuiva, ȋnsa ajungeau ȋn strada paralela, cu clădiri vechi, dar fermecatoare.

Drumul spre Veliko Târnovo și câteva sfaturi

  • Distanța până la Veliko Târnovo nu este mare, ȋnsa ȋn Bulgaria exista  multe camere radar care ȋncetinesc traficul. Am ȋntâlnit și multe echipaje de poliție ȋn drumul nostru.  Traseul pe care am ajuns a fost Ruse-Bjala-Veliko Târnovo.
  • La intrare ȋn Bulgaria trebuie să cumperi vigneta care pentru o săptamână costă 15 leva/ 10 euro sau 50 de lei. Se poate achita și o vignetă de weekend, dar care este valabilă de vineri de la ora 12 pm până duminică la ora 23.59. Mai nou se poate achita și online pe site-ul bgtoll.
  • Aveți grijă să schimbați din țară  euro, iar la intrarea ȋn Bulgaria să-i convertiți ȋn leva. Puteți plăti și cu cardul, ȋnsă când am fost noi, majoritatea magazinelor și restaurantelor aveau probleme cu POS-ul.
  • Trebuie neapărat să aveți ȋncălțări comode, Veliko Tarnovo este despre plimbări, vizite și  mult mers pe jos.

Ce poți face ȋn Veliko Târnovo

Sunt mai multe lucruri ce se pot face aici, iar cele 2 zile au fost cam insuficente pentru noi pentru că ne-am ȋndrăgostit de orașelul acesta.

1. Principala atracție a orașului este, fără ȋndoială, Cetatea Tsaravets, o superbă cetate medievală . Peisajul asupra cetății ne-a fermecat ȋncă de la intrare. Însă, odata ajunși ȋn spatele zidurilor, am descoperit peisaje și mai frumoase. În spatele zidurilor urcăm anevoios pe trepte pentru ca sus, pe deal, se află impunatoarea  Catedrala Patriarhală Înalțarea Domnului. Spun anevoios pentru că afară sunt 37 de grade, noroc că am găsit tonomate cu apă și bănci la umbră sa ne tragem sufletul.  Odată ajunși ȋn catedrală, am ramas uimiți de frumusețea picturilor moderniste ce nu se asemănă cu nicio altă pictură bisericească.

Jos, ȋn piața Țar  Asan există casa de bilete, iar prețul unui bilet este de 10 leva/ persoană.  Trebuie să vă luați aproximativ 2 ore pentru a vizita cetatea.

     

2. Dacă ați vizitat cetatea și este o zi de sâmbătă, atunci trebuie să știți că seara va avea loc cel mai frumos spectacol de lumini și sunete asupra cetății. Cumpărați biletele de la punctul de informare turistică ( 20 leva/ persoana) pentru a vă asigura locul in terasa amplasată ȋn aer liber chiar lângă Catedrala Sfânta Naștere a Maicii Domnului. Frumusetea spectacolului nu poate fi descrisa in nicio imagine.

3.Dacă tot ajungeți ȋn acestă zonă, vizitați și Catedrala Sfânta Naștere a Maicii Domnului. Cupolele sale rotunjite și verzi ne-au atras privirile ȋncă din departare, așa ca ne-am luat câteva momente să o vizităm.

4.  Multimedia Visitor Centre Tsarevgrad Tarnov este un muzeu situat ȋn imediata apropiere a Catedralei Sfânta Naștere a Maicii Domnului, aproape de piața Țar Asan. Specaculos! Am văzut aici scene din trecutul Bulgariei, personaje ȋn mărime naturală construite din silicon, dar ce ȋnfățișau perfect realitatea.

   

 

    5.Samovodska Charsia sau Strada Meșteșugarilor este una dintre cele mai frumoase străzi din Veliko Târnovo. Este o străduță pietruită, plină de magazine cu suveniruri și bijuterii, cu căsuțe vechi și vreo 2 terase.

 

    6.Muzeul Iluziilor. Un muzeu cu 4 etaje, cu explicații și ȋn limba română și cu fotografii explicative, ne-a fascinat și pe noi, dar și pe copila noastră de 4 ani. Așadar, dacă aveți copii, treceți acest muzeu ca prioritate. Noi am avut avantajul că a fost chiar la 50 de metri de hotelul unde am fost cazați și l-am vizitat imediat ce am ajuns. Copila și-a dorit să mergem și a doua zi 🙂

 

   7.Ulita General Gurko, o străduța ȋngustă, pietruită cu case mici construite ȋn stil Renascentist bulgar. Din loc ȋn loc aveai renumitele scări ȋnguste ce dădeau ȋn strada principală. Multe scări am urcat aici, iar obosiți fiind ne-am răcorit la una dintre terasele din centru.

  

 

   8.Parcul Mini Bulgaria – un părculeț aflat la baza cetății Tsaravets, undeva la marginea orașului, ȋn care se găseau reprezentate principalele mănăstiri și clădiri din ȋntreaga Bulgarie. Un părculet drăgut, de mici dimensiuni, unde puteai servi un suc rece și unde am platit o taxă de intrare de 10 leva de persoană.

     9.Monumentul Asen construit ȋn anul 1985. Noi am văzut din depărtare acest monument, nu am ajuns până lângă el, ȋnsă este superb, impunător.

10. Monumentul Mama Bulgaria ce l-am descoperit plimbandu-ne de-a lungul unei strazi principale din centrul vechi. Statuia „Mama Bulgaria” reprezinta unul dintre simbolurile orasului si a fost ridicat in memoria soldatilor ucisi in razboiul ruso-turc, sarbo-bulgar si din primul razboi mondial.

      11. Monastery of the Holy Transfiguration of God. Mănăstirea Sfânta Schimbare la Față a lui Dumnezeu este o mănăstire ortodoxă aflata la aproximativ 7 km de Veliko Târnovo, dar ȋn drumul nostru spre Ruse ( de fapt, ne-am abătut 2 km de la șoseaua principală). O mănăstire frumoasă de mici dimensiuni ce ofera un peisaj superb.

Cam asta am făcut noi ȋn cele 2 zile cât am stat ȋn Veliko Târnovo ( pe duminica nu o mai pun la socoteală).

Cazare.

Vă spun drept că o cazare mai ok decat aceasta nu am fi putut găsi. Prețul rezonabil, cu mic dejun inclus, camera elegantă, mare,  cu pat confortabil, cu view superb asupra cetății Tsaravets, cu piscina si jacuzzi și atât de aproape de toate aceste obiective turistice.  Situat chiar in centru, masina poate ramane in parcare. Verificati Yantra Grand Hotel, poate vă ȋncântă și pe voi! Noi am rezervat prin Booking, uitati mai multe detalii despre hotel aici.

Vă mai sugerez să aveți instalat Tripadvisor pe telefon. Nouă ne-a fost de mare ajutor, ne-a dat toate indicațiile despre obiectivele turistice din zona noastră și despre restaurante.

Dacă vreți să gustați preparatele tradiționale bulgărești, vă invităm să urmăriți experiența noastră culinară aici.Booking.com

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker