Shakshuka / Saksuka
Shakshuka / Saksuka
Shakshuka / Saksuka este o specialitate a bucatariei nord africane preparata din oua in sos de rosii cu ardei si ceapa. Acest sortiment de mancare a devenit mancare traditionala in Israel si se consuma in primul rand la micul dejun. Am preparat- o in urma cu cativa ani, era o perioada cand acest fel de mancare era destul de celebru si ne-a placut tare mult. Aproape ca uitasem cat de gustoasa si de aromata poate fi.
Bine de stiut!
- Oua. Folosim oua proaspete. Acestea se pot gati in functie de cat de mult dorim pentru textura perfecta a galbenusului. Eu perosnal prefer galbenusurile putin moi.
- Rosii. Shakshuka se poate prepara cu rosii proaspete date pe razatoarea cu ochiuri mari sau decojite si taiate cuburi. La fel de bine putem folosi suc de rosii. Eu am folsoit un suc de rosii concentrat Topoloveni.
- Shakhuka este picanta? Condimentele pentru aceatsa pot varia, dar de obicei se folsoeste ardei boia, chime si un praf de pudra de chili. Este usor picanta.
Ingrediente:
- 2 cepe mari
- 2 ardei kapia/ gras
- 3 linguri de pasta de rosii
- 5-6 oua
- 3 linguri de ulei
- 1 lingurita de chimen
- sare
- piper
- ardei boia
- optional – un praf de chili
- patrunjel verde
Cum preparam Shakshuka / Saksuka
1.Mai intai coacem timp de 3-4 minute chimenul in tigaie fara sa adaugam ulei. Dupa acest timp incepe sa miroasa senzational in bucatarie. Acesta este momentul cand daugam uleiul si ceapa tocata marunt si calim 5-6 minute sau pana cand ceapa devine translucida.
2. Adaugam ardeiul taiat si el cubulete si sosul de rosii dizolvat in 200 – 250 ml apa. Adaugam sare, piper, ardei boia si praf de chili daca doriti. Lasam mancarea la fiert timp de 15-18 minute.
3.Adaugam ouale din loc in loc, acoprim cratita cu un capac si lasam inca 6-7 minute la gatit, in functie de cat de mult doriti sa gatiti ouale.
Presaram pastrunjel verde la final. Pofta buna!