LegumeMancaruri

Cartofi frantuzesti cu rozmarin

Cartofi frantuzesti cu rozmarin

Cartofi frantuzesti cu rozmarin cunoscuti si sub denumirea de Gratin Dauphinois. provin din regiunea Dauphine din sud – estul Frantei. Acest preparat implica gatirea lenta a cartofilor in smatana si lapte, rezultand un preparat cremos si gustos. Adaugarea rozmarinului aduce un plus  de savoare si aroma.  Am adaugat rozmarin proaspat si am servit cartofii nostri cu carnati prajiti, senzatie in farfurie.

Bine de stiut

  • Cartofii necesita fierbere inainte de gatirea la cuptor.
  • Cascavalul il adaugam in ultimele 10 minute de gatire.
  • Gatire la cuptor. Acest preparat este extrem de sanatos fiind gatit doar prin fierbere sau coacere.
  • Servire. Lasam preparatul la racorit inaine de servire pentru a-l putea portiona frumos. Asta daca avem rabdare, noi nu am avut si am servit cartofii fierbinti. Putem servi cartofii frantuzesti alaturi de salate, de fripturi sau cu muraturi.

Ingrediente:

  • aprox 1 kg de cartofi/ 5-6 cartofi medii 
  • 6 oua
  • 400 gr smantana cu minim 20 % grasime
  • 100 ml lapte
  • 50 gr cascaval razuit 
  • 1 lingura de unt
  • sare
  • piper
  • 2 crengute  de rozmarin 

Cum preparam Cartofi frantuzesti cu rozmarin

1.Mai intai curatam cartofii de coaja si ii punem la fiert in apa cu sare. Separat fierbem ouale.

2.Feliem cartofii fierti in rondele, la fel si ouale. Felii cat mai subtiri si cat mai egale.

3.Ungem o tava mica de yenna cu unt si punem un strat de cartofi. Presaram sare si frunzulite de rozmarin. Adaugam stratul de oua fierte feliate si acoperim cu un alt strat de cartofi. Presaram sare si mai adaugam din nou rozmarin.

4.Amestecam smantana cu laptele si o turnam unifrom deasupra cartofilor. Dam cartofii timp de 25-30 de minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Adaugam si cascavalul razuit si mai dam cartofii inca 10 minute la cuptor sa se rumeneasca frumos.

Cand sunt gata, ii lasam 15 -20 de minute la racorit pentru a se portiona frumos. Pofta buna!

 

 

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker