Ciorba de fasole
Ciorba de fasole
Ciorba de fasole o iubim neaparat cu afumatura, fie cu ciolan afumat, cu costita sau kaiser. In universul bogat al gastronomiei romanesti, ciorba de fasole ocupa un loc special, fiind in topul preferintelor romanilor in ceea ce priveste mancarurile traditionale.
Cateva sfaturi!
- Pentru o fierbere mai usoara a fasolei uscate, aceasta ar trebui lasata la inmuiat de seara pana dimineata. Timpul de fierbere se va reduce considerabil.
- Este recomandat sa adaugam legume proaspete precum ceapa, morcov in ciorba noastra pentru un gust cat mai bogat.
- Aromatice. Ciorba de fasole va avea un gust senzational daca adaugam in timpul fierberii o lingura de cimbru ( uscat).
Ingrediente:
- 400 gr boabe de fasole
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 1 ardei kapia rosu
- 1 felie mica de telina
- afumatura dupa gust
- 2 -3 linguri pasta de tomate
- frunze de telina
- frunze de leustean
- sare
- piper
Cum preparam Ciorba
1.Mai intai lasam fasolea la inmuiat in suficient de multa apa pentru ca aceasta se va umfla.
2.Punem fasolea la fiert intr-o cratita mare si o lasam sa dea in clocot, apoi ii scurgem apa si o inlocuim cu alta apa proaspata. Punem din nou fasolea la fiert si o lasam pret de 25-30 de minute sa fiarba la foc potrivit.
3.Adaugam apoi morcovul taiat cubulete.
4.Intre timp, taiem ceapa cubulete si o punem la prajit in 3-4 linguri de ulei. Adaugam si afumatura si le lasam impreuna la prajit timp de 8-10 minute. Adaugam pasta de tomate si o cescuta de apa si adaugam sosul in ciorba noatra. Tot acum adaugam si cimbrul, acoperim oala si lasam ciorba la fiert pentru 35-40 de minute sau pana cand bobul de fasole este fiert.
5.Adaugam si ardeiul kapia si felia de telina tocate cubulete si mai lasam 15 minute la fiert. Eu am avut ardei kapia la congelator, ardei umplut cu telina tocata cubulete si cu frunze de telina verde si alte verdeturi. Uitati modalitatea de preparare a ardeiului kapia pentru iarna aici.
6.La final potrivim ciorba cu sare si piper si adaugam verdeata tocata marunt. Pofta buna!
Daca avem multa ciorba de fasole, putem lua din boabele din ciorba si sa facem o fasole batuta.