Madelaines cu ciocolata
Madelaines cu ciocolata sunt facute dupa reteta clasica frantuzeasca si sunt delicioase si rapide. Madelaina, celebra Madelaina, cea care i-a adus ca intr-un tablou amintirea vacantelor de vara lui Proust, este delicioasa. Cu siguranta, cei ce au citit ” In cautarea timpului pierdut” stiu ce sentimente si amintiri a starnit o simpla madelaina. Aceasta este reteta clasica, simpla si destul de aromata, care se servea dimineata la ceai. Eu o voi servi la o cafea, iar pitica va lua la pachetel 🙂
Din aceasta compozitie au iesit 33 de madlene pe care le-am pudrat la final cu zahar pudra( noua ne plac mai dulci), dar se pot lasa si simple. Se pot coace si in forma de briose.
Ingrediente:
- 3 oua
- 150 g zahar
- 120 g unt topit si racit
- 200 g faina
- 3 linguri de lapte
- 1 lingurita praf de copt
- 100 g ciocolata cu lapte
- esenta de lamaie/ 1 lingura de coaja de lamaie razuita
- zahar pudra.
Mod de preparare madelaine.
1. Mai intai topim si racim untul.
2.Mixam 3-4 minute ouale cu zaharul pana cad devin albicioase.
3.Adaugam faina si praful de copt peste oua si incorporam bine amestecand cu un tel.
4.Adaugam si untul topit, laptele si esenta si amestecam bine cu telul. Adaugam si ciocolata taiata cubulete mici si incorporam.
5.Dam compozitia la rece pentru 20 de minute, timp in care incalzim cuptorul la 230 de grade.
6.Ungem si tava de madlene cu unt topit( daca aveti forma de silicon nu este nevoie), punem cate o lingura de compozitie in fiecare forma de madlene ( trebuie sa fie aproximativ 3/4 compozitie in fiecare forma, caci mai cresc) si dam la cuptor pentru 10 minute. Reducem si temperatura cuptorului la 200 de grade.
7.Cand incep sa se rumenesca pe margini sunt gata.
Sursa este un site frantuzesc, unde am gasit si alte reteta interesante: http://gourmandisejulie.canalblog.com/archives/2016/02/20/33401098.html
O alta reteta de briose foarte buna este cea de briose umede cu zmeura si merisoare. Gasiti reteta aici.