Mancare de dovlecei cu iaurt
Mancare de dovlecei cu iaurt este o mancare preparata preponderent in zona Ardealului, insa este extrem de gustoasa. Se poate servi atat calda, cat si rece, este gustoasa oricum. Se patreaza perfect la frigider pana a doua zi. Ai mei o servesc pe paine, ca o salata, atunci cand este rece.
Unii ii zic tuspais, altii ciuspais, insa eu prefer sa o numesc mancare de dovlecei cu marar.
Ardelenii pregatesc acest fel de mancare nu doar cu dovlecei, ci si din mazare, gulie sau cartofi.
Inlocuiri. Iaurtul se poate inlocui cu kefir, lapte batut sau smantana.
Dovlecei. Se pot folosi dovlecei maturi carora le scoatem semintele sau dovlecei mici/medii, iar acestora nu este nevoie sa le scoatem semintele.
Reteta usoara si rapida. Mancarea de dovlecel este foarte usor de preparat, ieftina si cu putine ingrediente.
Ingrediente:
- 3 dovlecei medii
- 1 ceapa rosie mare
- 1 iaurt grecesc / 140 gr
- 1 lingura cu varf cu faina
- 1 legatura de marar
- 4-5 linguri cu ulei
- 2 linguri cu otet
- 1 lingura de sare grunjoasa
Cum preparam Mancare de dovlecei cu iaurt
- Mai intai curatam dovlecii de coaja si ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Amestecam dovleceii cu o lingura de sare grunjoasa si cu 2 linguri de otet si ii lasam la scurs 10-15 minute timp in care ne ocupam de ceapa.
- Curatam ceapa si o tocam marunt. Calim ceapa in ulei incins timp de 4-5 minute, pana cand incepe sa se aureasca usor. Adaugam dovleceii scursi bine de zeama si lasam mancarea la foc mediu timp de 5-6 minute.
- Amestecam iaurtul cu faina si il adaugam in mancare. Din acest moment mancarea se va ingrosa rapid, este nevoie sa amestecam continuu sa nu se lipeasca de tigaie. O lasam timp de 2-3 minute sa se gateasca, adaugam mararul tocat marunt si potrivim de sare.
- Servim mancarea cu rosii proaspete, salata de rosii, carne de pui la grill sau dupa preferinta. Pofta buna!
4