Mercimek ciorbasi- supa crema de linte
Mercimek ciorbasi- supa crema de linte
Mercimek ciorbasi- supa crema de linte este o supa de origine turceasca si este extrem de gustoasa si de satioasa. Eu am folosit doua conserve de linte, insa iese si mai gustoasa cu linte proaspata.
Lintea
- Lintea este o planta leguminoasa ce face parte din aceeasi familie cu fasolea, nautul si mazarea.
- Insa, spre deosebire de fasole si de mazare, lintea este mult mai usor de digerat si necesita un timp mic de gatire ( 30 de minute)
- Lintea este o sursa bogata de fier, fosfor, zinc si magneziu – minerale extrem de benefice organismului nostru.
Cateva sfaturi!
- Daca folositi linte uscata, aveti grija sa o spalati in mai multe ape, pana cand apa iese curata.
- 30 de minute sunt suficiente pentru ca lintea sa fie fiarta si nu este nevoie sa fie lasata la inmuiat precum fasolea.
- Daca va ramane supa crema, aceasta se pastreaza perfect la frigider pana a doua zi.
- Inlocuiri. Rosiile din conserva se por inlocui cu rosii proaspete curatate de coaja.
- Reteta usoara. Supa crema de linte este o reteta foarte usoara de supa, care se gateste usor si cu putine ingrediente.
Ingrediente:
- 2 conserve de linte / 500 gr linte uscata
- 1 ceapa mare
- 1 pastranac
- 3-4 rosii in suc propriu sau proaspete
- 5 linguri de ulei
- sare
- piper
- +30 gr unt, 30 ml ulei, mente proaspata sau uscata, cimbru – pentru topping
- optional afumatura
Cum preparam Mercimek ciorbasi- supa crema de linte
1.Mai intai taiem ceapa in 6-8 felii si o calim in 5 linguri de ulei.
2.Adaugam o cana de apa, pastranacul taiat cuburi mari si rosiile in suc propriu si lasam sa fiarba 15 minute. Adaugam si lintea conservata plus o cana de apa si mai lasam inca 15 minute la fiert. Daca folositi linte uscata, atunci o puneti la fiert odata cu pastranacul si rosiile.
3.Pasam legumele cu un mixer vertical. Potrivim cu sare si piper.
4.Pregatim si topping-ul: punem untul si uleiul intr-o tigaie mica si le punem la topit. Adaugam menta proaspata tocata marunt sau menta uscata, adaugam piper si cimbru si lasam 1-2 minute pe foc.
5.Servim supa crema de linte cu paine prajita, punem topping si afumatura prajita. Pofta buna!
O alta supa crema extrem de gustoasa este si supa crema de rosii.