AlteleVacante si calatorii

Kavala sau Micul Monte Carlo – orasul amfiteatru din estul Macedoniei

Kavala sau Micul Monte Carlo – orasul amfiteatru  din estul Macedoniei

Kavala sau Micul Monte Carlo – orasul amfiteatru  din estul Macedoniei

Kavala este un orășel din nordul Greciei, construit ca un amfiteatru pe pantele muntelui Symvolo, fapt ce îl transformă într-una dintre cele mai pitorești si mai frumoase localități elene. Un orășel care cu siguranță va ȋncanta orice turist, oricât de pretențios ar fi acesta.

Al doilea oraș ca mărime din nordul Greciei și principalul port maritim din estul Macedoniei, Kavala a fost fondat de către coloniștii din Paros ȋn jurul secolului VI i.Hr., care l-au numit inițial Neapolis (noul oraș).

Fie ca ești pasionat de istorie sau iți plac plimbările lungi la malul mării ori esti un gurmand convins, ȋn Kavala găsesti ȋn mod cert ceva de făcut pe gustul tău. De precizat că este un oraș cu multe obiective tuistice, ȋnsă plajele nu sunt amenajate pentru turiști. Dacă ești ȋn tranzit sau stai 2-3 zile este ok. Noi am stat 6 zile aici și a fost cam mult. Insa, am revenit 2 ani la rand in frumosul orasel elen de la malul marii si am constatat cu uimire ca preturile au rams neschimbate aici, nefiind un oras atat de vizitat.

Distanța față de România

Kavala se situeaza la doar 513 km față de Giurgiu și se poate ajuge acolo cu mașina ȋn mai puțin de 8 ore.  Am trecut vama pe la Makaza/ Nimfaia spre Grecia și de specificat ca noi am plecat ȋn jurul orei 12.30 noaptea. La ora 7 eram ȋn vama elenă. Spre bucuria noastră nici nu am fost testați aleatoriu.

La intrarea ȋn Bulgaria am achiziționat vigneta pentru o săptămână care costă 20 de leva sau 10 euro sau 60 de lei.

Se poate ajunge și cu avionul, aeroportul Alexandrul cel Mare  aflându-se la 27 km de Kavala.

Obiective turistice

Una dintre atracții o reprezintă chiar poziționarea sa ȋn forma de amfiteatru, astfel ȋncât ȋntreg orașul are vedere spre mare, inclusiv restaurantele și cafenelele. Plimbările prin portul orașului, pe străduțe cu palmieri admirând zborul pescarușilor m-a ȋncântat cel mai mult. Nu degeaba Kavala a fost supanumit „Micul Monte Carlo”.

Unul dintre primele obiective turistice care trebuie bifate odată ajunși aici, este castelul din Kavala ale cărui ziduri străjuiesc vechea cetate. Drumul este usor anevoios, pe străduțe ȋnguste și pietruite, dar extrem de frumoase așa cum numai ȋn Grecia găsești. Ajunși la castel, iți poți trage răsuflarea și admira panorama supebă asupra portului . Intrarea ȋn castel se face contra sumei de 2.5 euro/ persoană.

In drumul catre castel, puteti face o oprire la Moscheea Halil Bey. Cand am fost noi se facea o sedinta foto a unor tineri casatoriti, asa ca am pastrat distanta.  Ne-a atras atentia si o casuta care era de inchiriat chiar in dreapta moscheei, o casuta superba!

 

Tot pe stradutele serpuite din Panagia, aceasta parte a orasului, se afla si Kastro Mehmet Ali, resedinta si statuia ecvestra a lui Muhammed/ Mehmet Ali. Resedinta se poate vizita in timpul zilei, insa noi am mers la asfintit si decat am admirat peisajul, caci daca cobori usor spre mare ai o priveliste surprinzatoare.

Situl arheologic Filippi situat la aproximativ 15 km de Kavala este locul unde Apostolul Pavel a intemeiat prima comunitate crestina din Europa. Este un loc plin de istorie, un  drum la capatul caruia ajungem la muzeul Filippi pe care trebuie neaparat sa-l vizitati. Intrarea in situl arheologic costa 6 euro de persoana, iar pana sa ajungem in sit sau chiar la iesire se afla o terasa superba cu masute asezate in gazon unde ne putem trage rasuflarea.

Daca ajungeti in zona Kavala, trebuie neaparat sa vizitati acest sit, este un loc care te transpune cu secole in urma, un loc in care istoria isi face simtita prezenta inca de la primii pasi in interiorul sitului.

 

Apeductul Kamares a fost construit ȋn anul 1552 de către Suleiman Magnificul și reparat ȋn secolul al 19-lea de către Mehmet Ali. Acesta măsoara 25 de metri ȋnăltime și are o lungime de 282 de metri. Pe vremuri, Apeductul asigura apovizionarea cu apă ȋn orașul vechi Panagia.

Ar mai fi de vizitat numeroasele muzee: Muzeul de Tutun, Muzeul de arheologie, Muzeul Maritim.

Sau, daca sunteti pasionati de shopping, ȋn imediata apropiere a portului se află câteva străduțe numai cu magazine de firmă la preturi mai mult decat accesibile.

În plus, la tot pasul se ȋntâlnesc cofetării cu diverse preparate tradiționale  de unde nu poți rata o Portokalopita sau un Revani, un Cataif sau o Baclava. Sau chiar o ȋnghețată  cu doar 1 euro cupa. Toate iți fac cu ochiul. Am găsit aici un fel de gogoasă umplută cu crema Kinder Bueno, un deliciu.

 

Plaje

Plaja Rapsani, situată chiar în centrul oraşului, este o plajă foarte putin amenajată, există un singur restaurant cu cafenea. Este o plaja mai mult penrtu localnici, o plaja ȋngusta cu cateva umbreluțe și nisip mare, nu fin ca ȋn Thassos. De fapt, toate plajele au nisip mare si pietre la intrarea in apa. Insa, aceasta plaja ne-a placut tare mult si am revenit chiar de cateva ori aici.

Plaja Liquid, situata la aproximativ 20 de km de Kavala, in apropiere de Ammolofoi Beach este superba. Am ajuns aici din intamplare. Mergeam catre Ammolofoi Beach si am gasit o parcare mare. Crezand ca este parcarea plajei, am cautat un loc si noi ca tot omu’.  Desi am vazut ca era alta plaja, am zis fie ce-o fi si am mers aici. A fost superb. Parcarea a fost gratuita, preturile acceptabile. Aveau terasa unde puteai servi masa sau iti aduceau la sezlong frumos ambalata mancarea. A fost frumoasa ziua petrecuta aici desi plaja a fost putin cam departe de Kavala. Noi am mers in acceasi zi la Situl arheologic Filippi, am petrecut cateva ore acolo, iar in jurul pranzului ne-am refugiat catre plaja.

Plaja Kalamitsa, aflată la aproximativ 2 kilometri de portul orașului este o plajă asemănatoare cu Rapsani, micuță, ȋngustă cu câteva umbreluțe și  nisip aspru.

Plaja Batis, situată într-un golf la 3-4 km de Kavala, este cea care ne-a plăcut cel mai mult. Avea restaurant, umbreluțe cu sezlonguri, piscină pentru copii și piscină pentru adulți si loc de joacă. Am găsit vestiare , dușuri și toalete.  Aici se plătește o intrare de 6 euro/ persoana și 4 euro/ copil, dar din jumătate din acești bani poți comanda o băutură sau ce dorește fiecare. Practic costă 3 euro sezlongul, iar de 3 euro poți comanda ceva.  Pont: au un hot-dog și niște clătite delicioase.

 

 

Cazare

Noi am rezervat pe Booking un apartament, Maria’s house, situat chiar ȋn portul orașului cu o vedere superbă. Însă am ȋntâmpinat dificultăți cu parcarea, cu mare greutate găseai un loc de parcare până la orele 14-15. Dupa amiaza se găsea mai usor. Exista pacarea portului, ȋnsa era la aprox. 1 km și se plătea 8 euro pe zi.

Rezervati-va  vacanta cu un click aici.

 

Gastronomie

Nu pot trece cu vederea nici preparatele grecesti care mie personal mi se par cele mai savuroase din lume. Toată faleza este plină de taverne care de care mai atractive, ȋnsă din prima zi am mers la o tavenă la care nu am renunțat nici până ȋn ultima zi a șederii noastre aici. Si nu pentru că era foarte ieftină, ci pentru că am gasit ospitalitate și un răsfăt culinar de zile mari. De fapt, ospitalitate am ȋntâlnit la tot pasul, de la buticurile cu suveniruri, la taximetriști și chiar la localnici.

Vă sugerez să incercati ardeii kapia umpluti cu brânză feta, diversele sortimente de pește proaspăt, fructele de mare sau salata lor grecească stropita cu ulei de măsline din abundență.

Icrele de calamar sunt senzaționale și o vânăta la grătar cu roșii și brânză feta.

  • Recomandari! Mergeti la restaurantul Nemesis situat chiar in port, veti gasi mancare gustoasa la preturi mai mult decat decente. Mancare foarte gustoasa am gasit si la restaurantul Zafeira care ofera si panorama superba asupra marii.

  • Nu ratati nici o portie de iaurt grecesc inghetat de la Chillbox, este senzational! 

Si alte imagini din frumoasa Kavala:

Nota! Articol scris in parteneriat cu Booking. 



Booking.com

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker