Tsaravets – una dintre cele mai mari cetăți din zona balcanilor
Tsaravets – una dintre cele mai mari cetăți din zona balcanilor
Tsaravets – una dintre cele mai mari cetăți din zona balcanilor și principala atracție a orașului Veliko Târnovo este fosta reședință a suveranilor Țaratului Vlaho-Bulgar.
Despre Veliko Târnovo
- Veliko Târnovo sau „Orașul Țarilor”, asa cum a fost el supranumit, se află la numai 180 de km față de București și la aceeași distanță față de Zimnicea, cel mai sudic punct al tării noastre și locul de unde noi am plecat. Am ajuns ȋn aproximativ 3 ore la destinație.
- Veliko Târnovo, orașelul de munte de pe malul râului Yantra, ne-a cucerit de la prima vedere. Un orașel ce a fost construit ȋn amfiteatru, cu casute mici și straduțe pietruite și ȋnguste, cu scări ȋnguste ce-ți dădeau impresia că ajungi acum ȋn curtea cuiva, ȋnsa ajungeau ȋn strada paralela, cu clădiri vechi, dar fermecatoare.
Cetatea Tsaravets
Principala atracție a orașului este, fără ȋndoială, Cetatea Tsaravets, o superbă cetate medievală . Peisajul asupra cetății ne-a fermecat ȋncă de la intrare. Însă, odata ajunși ȋn spatele zidurilor, am descoperit peisaje și mai frumoase.
Întinsă pe o suprafață de 12 ha, cetatea reprezintă o veritabilă fortificație prin ziduri de piatră masive, porți de intrare impunătoare și mai multe turnurile de apărare. Si, deasupra tuturor veghează impunătoarea Catedrala Patriarhală Înalțarea Domnului.
La sfârșitul sec. XII, cetatea se afla sub stăpânire bizantină, iar populația majoritară era formată din bulgari și romani de la sud de Dunăre, așa numiții vlahi.
Cetatea de pe dealul Tsarevets a devenit principala fortăreață a Țaratului Vlaho-Bulgar, fiind fortificată de către Asănești.
Palatul cetății a fost extins în timpul lui Ioan Asan II (1218-1241), atingând o suprafață de aproape 5000 metri pătrați.
Palatele și biserica patriarhală au fost distruse în 1393, când orașul a fost cucerit de otomani, după trei luni de asediu. Biserica a fost reconstruită în 1981, atunci când s-au sărbătorit 1300 de ani de la fondarea statului bulgar. Interiorul bisericii Patriarhiei a fost decorat cu picturi moderne deosebit de frumoase, majoritatea infatisand scene din istoria poporului bulgar. Nu am vazut niciunde asemenea picturi, interiorul catedralei ne-a impresionat.
Drumul până la catedrală este usor anevoios, ȋnsă din loc ȋn loc sunt amplasate bănci, locuri de unde poti cumpara inghetata si există chiar și un tonomat de unde poți cumpăra apă rece. În interiorul cetății și ȋn interiorul catedralei se găsesc tonomate de unde poți cumpăra monede suvenir.
Trebuie să vă luați cel putin 2 ore pentru a vizita cetatea, dar trebuie să țineti cont de faptul că programul de vizitare este până la ora 19.
- Dacă vă aflați ȋn Veliko Târnovo la sfârșit de săptămână, nu ratați spectacolul de sunete și lumini. Biletele se pot achiziționa de la centrul de informare turistică și costa 20 de leva de persoană. Frumusețea acestui spectacol este imposibil de redat ȋn cuvinte sau ȋn imagini.
Puteți găsi și alte obiective turistice din Veliko Târnovo aici.