AlteleVacante si calatorii

Kavala sau Micul Monte Carlo – orasul amfiteatru din estul Macedoniei

Kavala sau Micul Monte Carlo – orasul amfiteatru  din estul Macedoniei

Kavala sau Micul Monte Carlo – orasul amfiteatru  din estul Macedoniei

Kavala este un orășel din nordul Greciei, construit ca un amfiteatru pe pantele muntelui Symvolo, fapt ce îl transformă într-una dintre cele mai pitorești si mai frumoase localități elene. Un orășel care cu siguranță va ȋncanta orice turist, oricât de pretențios ar fi acesta.

Al doilea oraș ca mărime din nordul Greciei și principalul port maritim din estul Macedoniei, Kavala a fost fondat de către coloniștii din Paros ȋn jurul secolului VI i.Hr., care l-au numit inițial Neapolis (noul oraș).

Fie ca ești pasionat de istorie sau iți plac plimbările lungi la malul mării ori esti un gurmand convins, ȋn Kavala găsesti ȋn mod cert ceva de făcut pe gustul tău. De precizat că este un oraș cu multe obiective tuistice, ȋnsă plajele nu sunt amenajate pentru turiști. Dacă ești ȋn tranzit sau stai 2-3 zile este ok. Noi am stat 6 zile aici și a fost cam mult.

Distanța față de România

Kavala se situeaza la doar 513 km față de Giurgiu și se poate ajuge acolo cu mașina ȋn mai puțin de 8 ore.  Am trecut vama pe la Makaza/ Nimfaia spre Grecia și de specificat ca noi am plecat ȋn jurul orei 12.30 noaptea. La ora 7 eram ȋn vama elenă. Spre bucuria noastră nici nu am fost testați aleatoriu.

La intrarea ȋn Bulgaria am achiziționat vigneta pentru o săptămână care costă 20 de leva sau 10 euro sau 60 de lei.

Se poate ajunge și cu avionul, aeroportul Alexandrul cel Mare  aflându-se la 27 km de Kavala.

Obiective turistice

Una dintre atracții o reprezintă chiar poziționarea sa ȋn forma de amfiteatru, astfel ȋncât ȋntreg orașul are vedere spre mare, inclusiv restaurantele și cafenelele. Plimbările prin portul orașului, pe străduțe cu palmieri admirând zborul pescarușilor m-a ȋncântat cel mai mult. Nu degeaba Kavala a fost supanumit „Micul Monte Carlo”.

Unul dintre primele obiective turistice care trebuie bifate odată ajunși aici, este castelul din Kavala ale cărui ziduri străjuiesc vechea cetate. Drumul este usor anevoios, pe străduțe ȋnguste și pietruite, dar extrem de frumoase așa cum numai ȋn Grecia găsești. Ajunși la castel, iți poți trage răsuflarea și admira panorama supebă asupra portului . Intrarea ȋn castel se face contra sumei de 2.5 euro/ persoană.

Apeductul Kamares a fost construit ȋn anul 1552 de către Suleiman Magnificul și reparat ȋn secolul al 19-lea de către Mehmet Ali. Acesta măsoara 25 de metri ȋnăltime și are o lungime de 282 de metri. Pe vremuri, Apeductul asigura apovizionarea cu apă ȋn orașul vechi Panagia.

Ar mai fi de vizitat numeroasele muzee: Muzeul de Tutun, Muzeul de arheologie, Muzeul Maritim.

Sau, daca sunteti pasionati de shopping, ȋn imediata apropiere a portului se află câteva străduțe numai cu magazine de firmă la preturi mai mult decat accesibile.

În plus, la tot pasul se ȋntâlnesc cofetării cu diverse preparate tradiționale  de unde nu poți rata o Portokalopita sau un Revani, un Cataif sau o Baclava. Sau chiar o ȋnghețată  cu doar 1 euro cupa. Toate iți fac cu ochiul. Am găsit aici un fel de gogoasă umplută cu crema Kinder Bueno, un deliciu.

 

Plaje

Plaja Rapsani, situată chiar în centrul oraşului, este o plajă foarte putin amenajată, există un singur restaurant cu cafenea. Este o plaja mai mult pentu localnici, o plaja ȋngusta cu cateva umbreluțe și nisip mare, nu fin ca ȋn Thassos. De fapt, toate plajele au nisip mare si pietre la intrarea in apa.

Plaja Kalamitsa, aflată la aproximativ 2 metri de portul orașului este o plajă asemănatoare cu Rapsani, micuță, ȋngustă cu câteva umbreluțe și  nisip aspru.

Plaja Batis, situată într-un golf la 3-4 km de Kavala, este cea care ne-a plăcut cel mai mult. Avea restaurant, umbreluțe cu sezlonguri, piscină pentru copii și piscină pentru adulți si loc de joacă. Am găsit vestiare , dușuri și toalete.  Aici se plătește o intrare de 6 euro/ persoana și 4 euro/ copil, dar din jumătate din acești bani poți comanda o băutură sau ce dorește fiecare. Practic costă 3 euro sezlongul, iar de 3 euro poți comanda ceva.  Pont: au un hot-dog și niște clătite delicioase.

 

 

Cazare

Noi am rezervat pe Booking un apartament, Maria’s house, situat chiar ȋn portul orașului cu o vedere superbă. Însă am ȋntâmpinat dificultăți cu parcarea, cu mare greutate găseai un loc de parcare până la orele 14-15. Dupa amiaza se găsea mai usor. Exista pacarea portului, ȋnsa era la aprox. 1 km și se plătea 8 euro pe zi.

 

Gastronomie

Nu pot trece cu vederea nici preparatele grecesti care mie personal mi se par cele mai savuroase din lume. Toată faleza este plină de taverne care de care mai atractive, ȋnsă din prima zi am mers la o tavenă la care nu am renunțat nici până ȋn ultima zi a șederii noastre aici. Si nu pentru că era foarte ieftină, ci pentru că am gasit ospitalitate și un răsfăt culinar de zile mari. De fapt, ospitalitate am ȋntâlnit la tot pasul, de la buticurile cu suveniruri, la taximetriști și chiar la localnici.

Vă sugerez să incercati ardeii kapia umpluti cu brânză feta, diversele sortimente de pește proaspăt, fructele de mare sau salata lor grecească stropita cu ulei de măsline din abundență.

Icrele de calamar sunt senzaționale și o vânăta la grătar cu roșii și brânză feta.

Si alte imagini din frumoasa Kavala:

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

63 − = 62

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker