ȚUȘPAIS de dovlecel
ȚUȘPAIS de dovlecel este o mancarica foarte gustoasa si rapida din dovlecel, o mancarica foarte cunoscuta in Banat. Se pare ca a fost preluata din bucataria maghiara si sarba si se poate gati fie cu dovlecei, fie cu mazare sau fasole, cu smantana, iaurt sau chefir. Este o mancare gustoasa atat calda, cat si rece. Sincera sa fiu, ne-a placut mai mult rece. Sugestia mi-a facut-o Irina, o prietena ce a fost foarte incantata de mancarea asta. Si noi am fost! Este gustoasa, mai ales ca am avut si friptura alaturi 🙂
Ingrediente:
- 2 dovlecei medii/ 1 mare
- 2 rosii
- 2 cepe
- 50 ml ulei
- 150 gr smantana/ iaurt
- 25 g faina ( 1 lingura)
- 3 linguri de lapte
- 1 lingura de otet
- 1 lingurita de sare mare
- patrunjel
- piper
Mod de preparare.
1.Mai intai dam dovleceii cu tot cu coaja pe razatoarea cu ochiuri mari. Presaram sare deasupra lor si otet.
2.Tocam ceapa marunt si o calim in ulei incins pana cand incepe sa se aureasca putin pe margini.
3.Adaugam dovleceii razuiti si rosiile date tot pe razatoarea cu ochiuri mari.
Cat timp fierbe mancarica, pregatim amestecul de smantana: punem smantana intr-un bol, adaugam faina si amestecam. Adaugam apoi laptele sa se dilueze compozitia si amestecam din nou.
4.Lasam mancarea la fiert 10 minute ( sunt suficiente), adaugam si piper dupa gust si stingem focul mancarii. Imediat ce stingem focul adaugam amestecul facut din smantana, faina si lapte. Amestecam bine, adaugam si patrunjel tocat marunt. Banatenii fac mancarea asta cu marar, eu am urmat sugestia prietenei mele si am facut cu patrunjel. Pofta buna!
Este o mancare din categoria celor „de refacut” !