Publicitate

Cum ciocnim corect un pahar de vin?

Vinul bun, arta, aroma și tradiția din paharul tău.

Obiceiul de ciocnire a paharului sau cel de „toast” sunt parte din cultura umanității, precum așezarea mesei sau tipul de tăcâmuri folosite și în încercarea de a îi explica originile multe mituri au apărut. Îl învățăm undeva în adolescență și rămâne cu noi, ca adulți, fără a ne gândi la origini sau eticheta lui.

În Evul Mediu, legendele amintesc că europenii vedeau acest obicei ca pe unul protectiv, de alungare a spiritelor rele, datorită zgomotului produs. Pentru același motiv, de disipare a energiilor negative, ciocnirea cupelor de vin mai era un obicei des întâlnit și asociat cu sunetul clopotelor bisericești sau prezent la sărbători cu caracter sfânt.

Acest ritual de „zgomot prin ciocnire” se regăsește și în Grecia Antică unde se spunea că un lucru frumos și spiritual trebuie să emoționeze toate simțurile: ciocnitul cupelor pentru cel auditiv, aroma sa pentru simțul olfactiv, culoarea pentru răsfățul celui vizual și corpolența lui pentru simțul gustativ. Cu toate acestea, în acea perioadă se foloseau cupe de lemn, căni din metale prețioase și decorate, iar sunetul produs la ciocnire era foarte diferit de cel produs de sticlă în zilele noastre.

În Roma Antică era considerat lipsit de politețe refuzul unei băuturi și numărul alarmant al cazurilor de otrăvire a atras după sine o soluție cel puțin bizară. Rezolvarea a fost ca gazda să bea prima dupa ce vinul a fost turnat în pahare, iar dacă acesta nu arată semne de otrăvire, invitații sorbeau și ei. Astfel, ciocnirea paharelor a ajuns să fie privită în acele vremuri ca un semn de încredere și o metodă de prevenție a intențiilor necurate.

Avem tendința de a ciocni un pahar de vin fără să ne gândim cu adevărat la ceea ce facem. La urma urmei, suntem fericiți și sărbătorim, iar acesta este un gest reflex. Dar atunci când ciocnim un pahar de vin există și o metodă de a face asta? Da, există! Răspunsul este simplu și explicația vine ca un memento util, așă că iată câteva criterii de luat în seamă:

Cât se umple un pahar de vin?

Un pahar de vin se umple puțin sub diametrul maxim al cupei, sau puțin sub linia imaginară de centru. Acest lucru nu este doar pentru a adăuga un plus de rafinament și a îl deosebi de un pahar de suc și nici nu vrea să aducă aminte de jumătatea goală a paharului. Îl lăsăm „aerisit” pentru a putea roti vinul în pahar, pentru o mai bună oxigenare a lui cu scopul de a îi savura aromele și tonalitățile sublime.

Cum ținem un pahar de vin?

„Spune-mi cu cine umbli ca să îți spun cine ești” spunea o vorbă din popor, iar în cazul vinului „Arată-mi cum ții paharul ca să îți spun câte cunoști”.

Dacă vinul se va încălzi, aciditatea şi alcoolul vor ieşi neplăcut în evidenţă, alterând gustul vinului, iar din acest motiv paharul se ține doar de picior, cu mâna poziționată pe centrul acestuia și nu la baza cupei. Pe lânga aspectul elegant și rafinat pe care îl oferă privitorului,  există și un alt aspect estetic de această dată, sau chiar igienic, evitarea de urme pe pereții paharului. Amprente, pete de grăsime sau ruj ne vor împiedica să observăm culoarea și consistența vinului, iar modul în care îl prezentăm îi reduce valoarea.

Care este temperatura la care se bea un vin?

Particularitațile legate de arome și notele delicate apar doar la temperatura corectă, iar dacă alegi sa bei un vin prea rece sau prea cald, toate aceste proprietăți sunt anesteziate și l-ai putea considera banal. Temperatura este critică pentru a evidenția toate subtilitățile ce se ascund într-un pahar cu vin așa cum lumina este pentru un tablou. Nu este suficient să știi cum se bea vinul, ci și la ce temperatură. Se recomandă aici consultarea etichetei înainte de consum, dar și pentru păstrare, fiecare sortiment având particularitățile lui.

Cum ciocnim un pahar de vin?

Cu eleganță și delicatețe! În primul rând pentru că nu dorim să producem zgomotul ciocnirii, dar și pentru că nu dorim să spargem paharul. De multe ori, doar simpla atingere a paharului ca într-un sărut inocent este suficientă. Mai puțin, este în acest caz, mai mult.

În foarte multe culturi există obiceiul de contact vizual atunci când ciocnim un pahar, iar în altele este o lipsă de respect să nu bei direct după. Dacă totuși discutăm de un toast între mai multe persoane, privirea trebuie să fie către pahare pentru a evita accidentările, iar zâmbetul este cunoscut ca un foarte bun „deschizător de conversații”.

Servit în raze de soare ale unui nou început sau în emoția unei întâlniri romantice, un lucru e cert, acum știi cum trebuie ciocnit corect un pahar de vin. Nu mai sta pe gânduri și pune deja la cale următoarea ocazie de a te delecta. Un vin bun se bea alături de persoane iubite și se asezonează nu doar cu bune maniere, dar și cu voie bună și energii pozitive.

Alege-ți tu discursul pentru următorul toast, vinuri bune vei găsi la Vino Italia!

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker