AlteleVacante si calatorii

La Ranca, pe Transalpina

Vacanta de vara la Ranca

Ranca este una dintre cele mai frumoase statiuni  din judetul Gorj, situata la poalele varfului Papusa, pe DN67C denumit si Transalpina.

Si, desi este atat de cautata iarna datorita partiilor de ski, noi ne-am incumetat sa mergem vara. Nu am regretat absolut deloc.  Peisajele suberbe intalnite de-a lungul soselei Transalpina, cu turme de oi ce urca versantii muntilor, peisaje ce par desprinse din basme, sunt de-a dreptul minunate. Intr-una dintre zile a plouat marunt, ziceai ca suntem la sfarsit de toamna si nu in luna august. Atmosfera exact pe placul nostru. Pentru o vacanta de vara, pentru cei care doresc sa se relaxeze si sa se racoreasca in acelasi timp,Ranca este una dintre statiunile cele mai potrivite.

Transalpina

Pentru turistii dornici de senzatii puternice, care ajung in aceasta zona, soseaua Transalpina, cea mai inalta si mai frumoasa sosea a tarii noastre, trebuie neaparat parcursa.  Curbele ce iti taie respiratia te conduc abrupt catre nori, facand un traseu spectaculos, dar extrem de frumos.

Incepand din luna mai, Transalpina a fost oficial deschisa circulatiei rutiere intre Ranca si Obarsia Lotrului, cu restrictie de viteza de maxim 30 km/h. Supranumita si “Drumul Regelui”, pentru ca Regele Carol al II-lea, dupa ce a reconstruit acest drum, l-a inaugurat parcurgindu-l el insusi impreuna cu familia regala.

In Pasul Urdele soseaua atinge altitudinea maxima de 2 145 de metri. De-a lungul soselei, colo-colo, intrezaresti turme de oi, intalnesti cirezi de vaci sau cai salbatici.  Nu poti strabate Transalpina fara sa te opresti din loc in loc sa surprinzi frumusetea salbatica a naturii.

Ce sa vizitezi in imprejurimi

La aproximativ 30 de km de Ranca, se afla comuna Polovragi. Aici vom gasi Manastirea Polovragi si pestera cu acelasi nume in Muntii Capatana, pe malul Oltetului .

Manastirea Polovragi este de fapt un complex monahal ce se situeaza la poalele muntelui  Piatra Polovragilor si care transmite atat de multa liniste si pace de cum pasesti pe poarta mare sculptata in lemn masiv.Si de cum pasesti pe poarta masiva parca pasesti intr-o lume noua, atmosfera  dublata de peisajul superb din spatele manastirii in care cei doi munti, Parâng şi Căpăţânii parca se imbratiseaza. La intrare o maicuta ne indeamna si ne indruma cu voce calda.

 

Plecand de la manastire, dupa aproximativ 200-300 de metri de urcat pe Cheile Oltetului, intrezarim poarta mare de la intrarea in Pestera Polovragi.  De la ghid, aflam ca aceasta pestera se presupune a fi lacasul lui Zalmoxe, conducatorul dacilor. Tot aici, vracii foloseau o planta numita”polovraga” pentru tratarea anumitor boli. De unde si denumirea pesterii.  In cei 800 de metri de galerie vizitabili, in care “picura” apa bogata in carbonat de calciu sau  in oxid de fier, am intalnit “ scaunul lui Zalmoxe” , locul unde erau asezati pacientii de catre vracii tamaduitori, locul ascezei calugarilor reprezentat de o pictura realizata in tehnica negru de fum, precum si locul de acces al localnicilor in pestera.

In pestera teperatura constanta, indiferent de anotimpul in care este vizitata, este de 9 grade Celsius. Chiar si vara avem nevoie de o haina in plus.

Desi nu am ajuns aici, in comuna Baia de Fier se afla si renumita Pestera Muierii, una dintre cele mai vzitate pesteri din Romania.

 

 

 

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker