Paine de casa cu seminte
Paine de casa cu seminte
Paine de casa cu seminte este atat de gustoasa si de satioasa! Painea de casa este cea mai buna, mai ales calduta. Daca-mi dai si putina branza si rosii, atunci masa mea este perfecta. Inca din copilarie am iubit painea de casa, simpla, asa cum o facea mama.
Sfaturi!
- Pentru ca painea sa fie moale si coaja pufoasa, trebuie sa o invelim cu un prosop de bucatraie imediat ce o scoatem din cuptor si sa o lasam asa la racit.
- Daca iubiti painea cu coaja crocanta, va recomand sa incercati si reteta de paine oparita.
- Laptele poate fi inlocuit cu apa. Asa facea mama painea, cu apa.
- Reteta usoara. Painea se prepara usor, nu necesita multa framantare si avem nevoie de putine ingrediente.
Stiti poezia aia a lui Leonida Lari?
Painea de Leonida Lari
Şi dacă n-o găseşte
Ingrediente:
- 500 g faina
- 300 ml lapte caldut
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingrita de sare
- 1 lingrita de zahar
- 1 galbenus+ 1 lingura de lapte
- seminte de susan
Cum preparam painea de casa cu seminte
- Incalzim putin laptele, adaugam zaharul si dizolvam drojdia in el.
2.Punem faina intr-un bol, presaram sare si adagam laptele cu drojdia si incepem sa framantam usor.
3.Lasam aluatul acoperit cu un prosop de bucatarie pentru 1 ora la dospit in loc calduros ( eu il pun fie in cuptorul cu microunde, fie in cuptorul aragazului cu usa inchiasa).
4.Impartim aluatul in 3 parti si fiecare parte o intindem in ruluri lungi. Impletim cele 3 rulouri ca si cand am impleti coada fetei. Punem painea astfel impletita in forma de chec sau de cozonac tapetata cu hartie de copt. Acoperim painea cu un prosop si o mai lasam 20 de minute la dospit. O ungem apoi cu galbenus batut cu o lingura de lapte si presaram seminte.
5.Coacem painea in cuptorul priencalzit la 200 de grade pana cand se rumeneste frumos. Imediat ce scoatem painea din cuptor o invelim in prosop de bucatarie si o lasma la racit. Astfrl coaja se va fragezi, nu va ramane crocanta. Pofta buna!