MancaruriPaine/Pizza

Paine oparita

Paine oparita

Paine oparita este una dintre cele mai gustoase tipuri de paine facute acasa. Coaja crocanta, asa cum le place celor mici si miez pufos si gustos. Adaugam si seminte, orice fel de seminte. O sa spuneti ca painea oparita nu mai creste. Nu va faceti griji, painea oparita creste in cuptor, creste de nu se mai opreste, nu ramane la fel ca atunci cand o bagam la cuptor. Noi suntem fani paine de casa, mai ales calduta. Iar acestei paini cu coaja crocanta nu i-am putut rezista. O declar succes total!

Cateva sfaturi!

  • Oparim painea in apa clocotita timp de 30 de secunde. Cate 15 secunde pe fiecare parte.
  • In apa clocotita in care oparim painea trebuie sa adaugam o lingurita de bicarbonat de sodiu si o lingurita de sare grunjoasa.
  • Trebuie sa fie suficienta apa in oala atunci cand oparim painea. Aproximativ 3 litri.
  • Dupa ce oparim painea presaram imediat seminte deasupra acesteia. Nu mai este nevoie sa ungem painea cu ou.
  • Reteta usoara. Painea oparita desi este deosebita, nu se prepara greu. Este o paine obisnuita decat ca oparita inainte de a o introduce la cuptor.

Ingrediente:

  • 150 ml lapte
  • 150 ml apa
  • 50 gr unt topit
  • 500 gr faina
  • 1 plic de drojdie uscata/ 7 gr
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • seminte de susan si de in 
  • + 1 lingurita de sare grunjoasa, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu pentru oparit 

Cum preparam painea oparita

1.Mai intai punem apa si laptele intr-un bol si le incalzit timp de 15-20 de secunde la microunde. Lichidul trebuie sa fie caldut, nu fierbinte. Adaugam lingurita de zahar, untul topit si drojdia si amestecam cu o lingura de lemn sau cu mana pana cand drojdia este complet dizolvata.

2.Adaugam faina si sarea si framantam un aluat care este moale, dar nelipicios. Dam aluatul pantru aprox. 1 ora la dospit.

3.Punem o oala cu suficienta apa la fiert si cand incepe sa clocoteasca adaugam sarea si bicarbonatul de sodiu.

4.Cat timp fierbe apa, formam painicile si le crestam. Mi-au iesit 2 painici din aceasta compozitie. Painile trebuie sa se odihneasca 10 minute inainte sa le oparim. In acest timp, painicile se mai dospesc.

5.Oparim pe rand fiecare painica si o scoatem cu grija cu o paleta de lemn. 30 de secunde sunt suficiente pentru a opari painea.  Punem painile in tava tapetata cu hartie de copt, presaram seminte deasupra lor si le coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade.

Pofta buna!

 

Si painea coapta in vas ceramic are coaja crocanta si este la fel de gustoasa.

Sursa

Rahela

Bine ai venit in bucataria mea virtuala! Sunt Rahela, autorul blogului Farfuria cu gust si va propun retete simple traditionale, dar si retete din bucatria internationala adaptate gustului nostru.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker